Homenatge als benedictins de Sant Llorenç del Mont aquest diumenge

S’emmarca en els actes de celebració dels 1.100 anys del monestir on els monjos van bastir fa set segles el santuari de la Mare de Déu del Mont, que recorda el monument de Duaita Prats des de 2011

El dia que es va inaugurar l'escultura «7 monjos», de Duaita Prats, al santuari del Mont.
El dia que es va inaugurar l'escultura «7 monjos», de Duaita Prats, al santuari del Mont. | @duaita_laTau.
NacióGarrotxa
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:20h
Aquest diumenge, 22 de maig, a partir del migdia (12:00 h) tindrà lloc al monestir de Sant Llorenç del Sous, al terme municipal d’Albanyà (Alt Empordà), a l'Alta Garrotxa, un homenatge a la figura dels benedictins que el van habitar que ja va plasmar l'escultura “7 monjos”, que l’artista Duaita Prats va crear fa una dècada per a commemorar els 700 anys de l’acabament de la construcció del santuari de la Mare de Déu del Mont, on des de llavors està situada l'obra artística.

En aquell monument al setè centenari d’un lloc tan estimat, l’autora va voler reflectir-hi precisament això: la unió, la perseverança, l’esforç i la fe d’aquelles persones que, en condicions ben difícils, no solament el van habitar sinó que encar van bastir-hi, un centenar de metres més amunt, un santuari que es far de comarques i destí de peregrins  d’arreu. I amb la col·locació de l'escultura a l’entrada el setembre de 2011, també va fer vincle entre ambdós indrets.

En l’acte de diumenge es vole fer palès encara més aquest nexe, en una celebració que començarà a migdia amb la missa a la planta basilical del monestir, en què es recordarà el recentment traspassat bisbeFrancesc Pardo.


Un cop acabada la missa, l’arqueòleg i historiador Joaquim Tremoleda introduirà la commemoració dels 10 anys de la col·locació de “7 monjos”, i seguidament Prats desvelarà la cessió d’un nou element artístic que sumarà evidència a la forta connexió entre Sant Llorenç dels Sous i la Mare de Déu del Mont.

Finalment, a la una (13:00 h) els assistent podran gaudir d’un magnífic concert de cant gregorià ofert per la Capella de Música de la catedral de Girona, dirigida pel canonge Frederic Pujol, mestre de capella i organista de la catedral, amb què es clourà la celebració.
 

L'escultura «7 monjos», de Duaita Prats. Foto: @duaita_laTau.