5a convocatòria de les beques de la Fundació Maria Rosa Sans per a joves de la Garrotxa

La nova edició permetrà que alumnes de la comarca amb capacitat i talent, però amb limitacions econòmiques, puguin accedir a estudis universitaris

Els darrers joves becats per la Fundació Maria Rosa Sans l'any passat.
Els darrers joves becats per la Fundació Maria Rosa Sans l'any passat. | FMRS.
NacióGarrotxa
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:13h
La Fundació Maria Rosa Sans, que té com a objectiu donar suport a estudiants amb capacitat i talent, però amb recursos econòmics limitats i que inicien estudis universitaris, ha obert per cinquè any consecutiu la convocatòria per atorgar les seves beques per al curs 2022-2023.

Aquestes ajudes finançaran les despeses de matrícula i taxes obligatòries així com l’allotjament, la manutenció, els desplaçaments i el material docent durant el període lectiu, fins a un màxim de 10.000 euros. Per a garantir i afavorir el creixement i desenvolupament dels joves, i amb la voluntat d’acompanyar-los al llarg de la seva etapa universitària, les beques són renovables anualment fins a la finalització dels estudis, tenint en compte els resultats acadèmics i la situació econòmica de la unitat familiar.
 
La convocatòria s’adreça als alumnes dels instituts i centres d’ensenyament secundari de la Garrotxa i l’institut d’Amer (la Selva), i els criteris que se segueixen per a la concessió de les beques contemplen la capacitat d’aprenentatge de l’alumne, basada en l’expedient acadèmic, i la situació econòmica de la unitat familiar.
 
Bases de la convocatòria
Per a optar als ajuts els sol·licitants han d’estar empadronats o haver estat empadronats a la comarca de la Garrotxa els dos últims anys, ser estudiants de segon curs de batxillerat o de segon curs de cicles formatius de grau superior i haver obtingut una nota mitjana de set sobre deu en l’expedient acadèmic en finalitzar els estudis. En el cas dels alumnes menors d’edat, hauran d’estar autoritzats pels seus tutors legals.
 
Per a determinar l’import individual de cadascuna de les beques, la fundació tindrà en compte les despeses de matrícula i taxes obligatòries així com les despeses d’allotjament, manutenció, desplaçaments i material docent durant el període lectiu. A partir del dia de la convocatòria, els estudiants disposen de trenta dies naturals per fer arribar la sol·licitud a la secretaria del centre on cursin els estudis. Concretament serà fins el 15 de juny.
 
La Fundació resoldrà i comunicarà el resultat a les persones escollides per correu ordinari certificat, i per correu electrònic a les persones sol·licitants que quedin en reserva i a les no escollides.
 
Un total de dotze estudiants becats des de 2018
 Des de la seva primera edició l'any 2018, ja són dotze els alumnes que han estat becats per la Fundació Maria Rosa Sans. En la darrera convocatòria d’aquestes ajudes, que va tenir lloc l’any passat, van ser becats els estudiants Maria Coromina i Amandip Kaur, de l’INS Bosc de la Coma, actualment cursant Educació Social i Comptabilitat i Finances, respectivament, ambdues a la Universitat de Girona; i Suchita Kaur i Sergi Babiano, de l’INS La Garrotxa, que estan estudiant Enginyeria Química a la Universitat Autònoma de Barcelona i Biologia a la Universitat de Girona. A aquests, s’hi han de sumar alumnes d’edicions anteriors que estan cursant estudis d’ADE, Economia, Ciències Biomèdiques o Enginyeria Industrial, entre d’altres, en diverses universitats catalanes.

Sobre la Fundació Maria Rosa Sans
La Fundació Maria Rosa Sans neix el 2018 a Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), per iniciativa de les famílies Boix-Bosch (propietària del grup d’alimentació Noel) i Boix-Bonfill, amb la finalitat de promoure la igualtat d’oportunitats, i amb la voluntat d’afavorir el creixement i el desenvolupament de les persones a través de la formació i promoció de l’autonomia personal. La institució treballa impulsant la carrera de joves amb talent i capacitats, que per la seva situació familiar i econòmica no disposen de recursos suficients per iniciar els estudis en l’àmbit universitari.

La fundació porta el nom de Maria Rosa Sans Tintó, una mestra que va obtenir la titulació a la universitat de Barcelona el 1947 i va exercir en tres pobles de les comarques gironines: Susqueda, Sant Esteve d’en Bas i la seva vila natal de Sant Feliu de Pallerols. Va ser una dona avançada al seu temps, una mestra compromesa i amb una gran vocació social. Aquests valors la van convertir en una persona rellevant i influent en l’exercici de la seva professió, en la dinamització del seu poble i en l’ajuda a les persones necessitades. La seva figura, la seva trajectòria professional i la seva gran humanitat, són els factors que han inspirat la creació d’aquesta fundació i n’han definit l’àmbit d’actuació. Maria Rosa Sans era la mare de Joan i Tomàs Boix, president i vicepresident de la fundació, respectivament.