El V Fòrum Viles Florides fa parada a Sant Joan les Fonts

La jornada del 20 de maig se centrarà a debatre sobre les noves necessitats de pobles i ciutats en pro del verd urbà després de la pandèmia

Sant Joan les Flors té tres flors d'honor del moviment Viles Florides.
Sant Joan les Flors té tres flors d'honor del moviment Viles Florides. | @VilesFlorides.
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:34h
El Centre Sociocultural de la localitat garrotxina de Sant Joan les Fonts acollirà el divendres 20 de maig una nova edició del fòrum professional de Viles Florides, una trobada que se centrarà a debatre sobre les noves necessitats de pobles i ciutats en pro del verd urbà després de la pandèmia. La jornada està dirigida a professionals del sector i a totes aquelles persones interessades en la gestió i millora dels espais verds enjardinats que ens envolten

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra a través de l'atractiu dels parcs i jardins urbans i els espais verds.

Sant Joan les Fonts acull aquesta nova edició del Fôrum Viles Florides amb el lema "Tornem al verd", en què un centenar de professionals del sector es donaran cita a la localitat garrotxina per a debatre sobre les noves necessitats de pobles i ciutats en pro del verd urbà després de la pandèmia.

El fòrum de Viles Florides serà un bon pròleg al Sant Joan les Fonts amb els cinc sentits, que tindrà lloc en aquest municipi durant el cap de setmana del 21 i el 22 de maig, una renovació necessària de la clàssica exposició de flors que des de fa gairebé vint anys es feia al municipi sota el títol «Sant Joan les Flors». Amb la nova fira i festa, més sostenibles i més a prop de la identitat dels santjoanencs, adaptada a la terra, es vol "potenciar el paisatge de Sant Joan amb els cinc sentits, amb música, experiències sensorials o banys de bosc".

El programa del V Fòrum Viles Florides se centrarà en la necessitat de més i millors infraestructures verdes i en com els espais verds han deixat de ser sinònim de bellesa per a passar a ser un eix més de la salut, física i mental, de la ciutadania.

Actualment, 161 municipis de Catalunya i Andorra formen part de Viles Florides, un moviment promogut per la Confederació d'HorticuItura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen en la transformació dels espais públics a través de l'enjardinament i la millora dels espais verds.

El moviment Viles Florides
El moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d'HorticuItura Ornamental de Catalunya (CHOC), ha celebrat el 2021 els 10 anys de vida tot continuant amb la mateixa filosofia i objectius: constatar la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l'àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d'economies locals a través de l'atractiu del parcs i jardins.

Viles Florides és un moviment obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement del moviment és en l'àmbit de l'administració pública local i les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l'actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d'enjardinament i millora de la qualitat de vida dels habitants.

De forma anual Viles Florides lliura les Flors d'Honor, el distintiu que certifica els municipis participants com a viles florides. La Flor d'Honor –n'hi ha d'una a cinc– es lliuren segons el criteri d'un jurat especialitzat de la CHOC. A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.
 

Olot és de les poques ciutats amb 4 Folrs d'Honor del moviment Viles Florides. Foto: @VilesFlorides.


L'edició 2021 s'ha tancat amb 154 municipis premiats pel seu treball de transformació dels espais públics a través de l'enjardinament i la millora dels espais verds. Encapçalen el rànquing de puntuacions, amb quatre Flors d'Honor, Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d'Aran), Cardedeu (Vallês Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallês (Vallês Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallês (Vallés Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallês Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva), Vila-seca (Tarragonês) i Roses (Alt Empordà).

La presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, assegura que Viles Florides és un element "clau" en el replantejament de l'urbanisme dels pròxims anys: "Si volem una societat saludable i equilibrada cal apostar amb força per infraestructures verdes i per fer créixer i dissenyar els nostres municipis sota criteris de sostenibilitat i vetllant sempre per la preservació del medi ambient. Es la garantia del nostre futur, com a persones i com a planeta".

 
Arxivat a