Tots els secrets de la faràndula olotina reviuen al Museu de la Garrotxa

Des d'aquest dissabte i fins al 15 d'agost s'hi podrà descobrir com s'han fet i es fan les peces dels gegants o del bestiari, amb activitats per a tots els públics

Figures i peces de la faràndula olotina en una de les estances de la Sala Oberta.
Figures i peces de la faràndula olotina en una de les estances de la Sala Oberta. | Martí Albesa.
13 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:30h
Del taller al carrer. La faràndula olotina, s’inaugura aquest dissabte a migdia (12 h) i es podrà visitar fins al 15 d’agost a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. La mostra, comissariada per Adán Perea i Sergi Plana, repassa els elements de la faràndula que hi ha hagut a Olot al llarg de la història i es fixa sobretot en el procés de construcció de les peces i les seves rèpliques.

Aquests dos apassionats del món geganter i de les peces del bestiari i les figures farandulàries han estat presents aquest matí a la presentació que s'ha fet de l'exposició a la Sala Oberta, acompanyats de la directora de Museu de la Garrotxa, Montserrat Mallol, i del batlle i regidor de Cultura d'Olot, Pep Berga.
 

Sergi Plana, conservador i restaurador, un dels comissaris de l'exposició. Foto: Martí Albesa.


Mallol ha dit que aquesta mena d'exposicions sempre són motiu "per a garantir la conservació i restauració de les peces", encara més quan hi ha la voluntat d'explicar tot el procés que ha comporta i comporta l'afaiçonament de les figures de la faràndula, conèixer-ho de primera mà, "entre bambalines", i poder veure els vestits i els materials que s'ha fet i es fa servir.

Sergi Plana, un dels hereus del grup d'artistes i activistes que ara fa quaranta anys van reviure la faràndula olotina (com Toni Mujal, Gabriel Alcalde o Tavi Algueró), ha destacat que l'exposició es va començar a pensar ara fa dos anys quan ell i Adán Perea es van adonar del reconeixement que tenia la faràndula més enllà d'Olot i la Garrotxa. Aquest conservador i restaurador de les peces festives olotines també ha explicat que l'exposició repassa cronològicament la faràndula des del segle XV fins a l'actualitat.
 

Adán Perea, historiador de l'arts, és l'altre comissari de la mostra. Foto: Martí Albesa.


Per la seva banda, Adán Perea, historiador de l'art, creu que l'exposició vol anar "més enllà" per a mostrar l'ànima de les figures i que especialment les mainades podran veure-hi peces originals que durant les Festes del Tura són ballades amb rèpliques quasi exactes, tant pel fet que les originals pesen més com perquè cal conservar-les.

Per la seva banda, el batlle d'Olot, Per Berga, s'ha mostrat molt satisfet de les sinergies que han culminat amb aquesta exposició al Museu de la Garrotxa i de la gran tasca que s'ha fet i es fa perquè les figures i peces de la faràndula siguin reverenciades arreu.
 

Totes les peces són les originals restaurades, amb rèpliques per a ballar-les durant les festes. Foto: Martí Albesa.


A les diferents estances de la Sala Oberta es podrà veure l’Àliga, el Drac, el Pollastre, el Conill o el Gat, entre d’altres elements de la faràndula. Es posa especial èmfasi en aquelles peces que tenen una estreta vinculació amb els tallers de sants, ja sigui perquè es van crear allà o bé perquè pertanyien a algun taller.
 
La mostra també posa el focus en el taller on els artistes creen les diferents peces de la faràndula i on es fan les rèpliques per alleugerir-ne el pes. A la Sala Oberta es podrà veure una reproducció a mida original de la Geganta d’Olot que ha fet Sergi Plana, seguint el model original de Celestí Devesa. Aquesta figura, que no sortirà mai a ballar, s’ha construït perquè els olotins vegin com lluïa ara fa cent anys la Geganta de la ciutat. Carles Solé Quiles ha reproduït el vestit que va portar entre el 1889 i el 1915.  

Les famílies que visitin l’exposició podran participar d’una activitat familiar gratuïta oberta als infants a partir de 3 anys que s’ha creat especialment per a l’ocasió i que tindrà lloc a la Sala Oberta. De fet, podran pintar dues làmines, obra de Georgina Artigas –una de la plaça Major  i una altra de les escales de l'església de Sant Esteve– i jugar amb un seguit d'adhesius de les figures de la faràndula.
 

Un moment de la presentació de l'exposició a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


La festa de la faràndula
14 i 15 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus.
•    Inauguració de l’exposició i presentació del llibre La faràndula de la Garrotxa. Gegants
Dissabte 14 de maig, a les 12 h, pati de l’Hospici.
•    Ballem com els gegants, nans i cavallets!  
Tallers per  a nens i nenes a partir de 5 anys.
Dissabte 14 de maig, a les 17 h, pati de l’Hospici.
Diumenge 15 de maig, a les 11 h, pati de l’Hospici

En cas de pluja s’anul·larà l’activitat. Cal agafar una entrada gratuïta per participar-hi.
 
Jornada. Parlem de la faràndula
Dissabte 4 de juny, Pati de l’Hospici.
•    11 h, La construcció de la faràndula, present i futur   
Amb Toni Mujal, Àngel Rigall, Tavi Algueró i Sergi Plana
•    12.30 h, Com veiem els olotins la nostra faràndula?
Amb Agustí Arbós, David Pons, Andreu Girona i Jordi Casas  
 
Visites guiades a l'exposició a càrrec dels comissaris
  • Dissabte 18 de juny, 11 h.
  • Dissabte 2 de juliol, 12 h.
Per assistir a les visites guiades cal agafar una entrada gratuïta.
 

Les lamines per pintar i els adhesius de la faràndula perquè hi juguin les mainades. Foto: Xavier Borràs.



 
Arxivat a