El 5 de juny reviu el Dia de la Dalla als Hostalets d'en Bas

La 22a edició d'aquesta festa pagesa torna amb més força i ganes que mai després de dos anys marcats per la pandèmia

Un participant basc en una edició anterior del Dia de la Dalla als Hostalets d'en Bas.
Un participant basc en una edició anterior del Dia de la Dalla als Hostalets d'en Bas. | Xavier Borràs.
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:24h
"El prat, per sant Bernabé, espera la dalla del bover", diu el refranyer popular. I als Hostalets d'en Bas, des de fa vint-i-un anys, fan honor a la dalla i a les tradicions pageses i ramaderes amb la festa popular del Dia de la Dalla, que aquest 2022 se celebrarà el diumenge 5 de juny, just sis dies abans de la festivitat del màrtir jueu Bernabeu i després de dos anys de suspensió a causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia.

La festa, que  té com a principal objectiu commemorar els sistemes de sega tradicional i fer un homenatge a les tècniques, eines i oficis vinculats al món rural, s'iniciarà amb l’esmorzar popular a les nou del mati. Al mateix moment, també, es podran fer les inscripcions al concurs de Dalla, que es tancaran poc abans del començament de la competició, a més de visitar la Fira Artesana amb productes de la terra que enguany amplia el nombre de parades.

Al matí també es faran activitats familiars com ara gaudir dels jocs tradicionals i fets a mà de la companyia Guixot de 8, la primera companya catalana (i de les primeres d’Europa)  que converteix el joc en un espectacle de carrer.

A les 11:00 h, al Local Social dels Hostalets, es durà un terme un taller entorn de l’espígol, s’explicaran les propietats de la planta i es farà una elaboració a càrrec de Janina Mayà. 
Seguidament, a les 12h es farà una xerrada titulada “‘Eines de mànec en les feines de pagès”, que anirà a càrrec d’en Cinto Torrents, antropòleg, professor de la Universitat de Vic i, sobretot, un dels impulsors de la Xarxa de Patrimoni Rural de l’Ecomuseu del Blat, un projecte centrat en la recuperació, l’estudi i la divulgació de la cultura dels pagesos de la Plana de Vic, amb l’objectiu de reivindicar el ric patrimoni dels territoris agrícoles.

Per acabar la jornada, a les 13:00 h hi haurà una actuació de l’Esbart Marboleny i, seguidament, un dinar popular que s’acabarà amb el lliurament de premis del concurs de dalla, amb sobretaula i danses populars i participatives a la tarda. 
 

La Pilar de Santigosa, a Sant Privat d'en Bas, és una experta dalladora. Foto: @ajuntamentbas.


La majoria d’activitats són de franc. L’únic que es paga és per a participar al concurs, l’esmorzar i el dinar. Pel que fa a les activitats de pagament, des de l’organització s’han preparat uns paquets per a fer preus populars:
  • Dallar: 5 euros
  • Esmorzar: 8 euros
  • Dinar: 15 euros
  • Esmorzar i dallar: 10 euros
  • Esmorzar, dallar i dinar: 20 euros
  • Esmorzar i dinar: 20 euros
La Comissió de Festes dels Hostalets agrairà a tothom qui vulgui assistir a la festa que ompli aquest formulari per a poder tenir una mínima previsió de l’assistència. El pagament es farà en el mateix moment d’arribar a la Fira a la paradeta que hi tindrà la Comissió.
 

El cartell del Dia de la Dalla 2022 als Hostalets d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.




 
Arxivat a