Les noves instal·lacions, de 18.200 metres quadrats, han estat dissenyades sota un concepte de sostenibilitat i integració al paisatge de la mà de l'equip garrotxí d'RCR Arquitectes, guanyadors del premi Pritzker el 2017. El celler compta amb una estructura que es fon amb el paisatge. De fet, en la seva construcció s'hi ha fet servir un 25% de materials reciclats.
"No podíem haver trobat un lloc millor", assegura l'arquitecte Rafael Aranda. I és que, segons diu, l'espai "mereixia una intervenció arquitectònica silenciosa, atemporal i amb el menor impacte possible". De fet, l'espai va ser reconegut l'any 2021 com el primer celler europeu a obtenir la qualificació LEED Gold, la certificació a nivell mundial més important en termes d'edificació sostenible concedida per l'US Green Building Council.
La part superior del nou celler del Grup Peralada. Gemma Tubert Foto: Gemma Tubert | ACN.
L'edifici compta amb il·luminació de baix consum i afavoreix l'entrada i l'aprofitament de la llum natural a través de la coberta i mitjançant un sistema de gestió avançada. Així mateix, el 100% del consum elèctric és d'energia renovable certificada.
D'altra banda, el disseny arquitectònic ha estat concebut per reduir el consum energètic de l'edifici gràcies a un elevat nivell d'aïllament tèrmic. A l'espai dedicat a la criança del vi al celler, per exemple, es produeix l'efecte cova gràcies als avantatges climàtics generats per contactes de murs i solera amb el terreny.
La nau del celler s'adapta al terreny respectant el paisatge, tant a nivell formal com cromàtic i estètic i el disseny de la part exterior de la parcel·la maximitza els espais oberts d'ombra amb espècies vegetals pròpies del clima mediterrani. Aquestes zones verdes protegeixen de la calor, amb l'ajuda de la utilització de paviments exteriors de colors clars.
Ha tardat dues dècades a fer-se una realitat però, finalment, el Grup Peralada ha estrenat el nou celler, un projecte familiar que vol ser un "llegat vinícola, paisatgístic i cultural" per al territori.