La Fira del Llibre Conscient de les Preses vol reviure l'esperit de la LiberLiberis

L'esdeveniment, el 24 de setembre –promogut per Pol·len, Nanit i Triangular– vol ser un referent de la producció i el consum sostenibles de cultura i lectura

Cartell de la primera Fira del Llibre Local i Conscient de les Preses.
Cartell de la primera Fira del Llibre Local i Conscient de les Preses. | Martí Albesa.
06 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:46h
Aquest matí s'ha presentat al saló de sessions de l'Ajuntament de les Preses la que serà la primera Fira del Llibre Local i Conscient, que se celebrarà el dissabte 24 de setembre a la plaça Major i els voltants. Segons Laia Figueras, directora de l'esdeveniment, agafa l'esperit, pel que fa a les editorials independents, de la LiberisLiber de Besalú, que va plegar l'any passat després de no rebre el suport institucional necessari per a continuar.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Albert Danés, ha destacat que és la primera vegada que s’organitza aquest tipus d’esdeveniment cultural al poble i ha dit que la "pretensió és que acabi essent un referent de la Garrotxa i de totes les comarques gironines". Danés ha estat acompanyat durant la presentació, a més de Figueras (de l'editorial Nanit), de Jordi Panyella, de Pol·len Edicions, i de Sergi Espinosa, de Triangular, les tres editorials que promouen la fira amb la intenció que la producció local, conscient i sostenible de llibres sigui la norma d'aquí a pocs anys.
 

Albert Danés, regidor de Cultura de l'Ajuntament de les Preses. Foto: Martí Albesa.


Per bé que l'ecoedició no és majoritària al país, els organitzadors sí que posen un requisit a qui hi vulgui participar: que tots els llibres que es venguin a la fira hagin estat impresos en el seu lloc de distribució. En aquest sentit, Sergi Espinosa, de Triangular, creu que hi ha moltes editorials que sense ser-ne del tot conscients, ja que en el procés producció miren de fer servir paper ecològic certificat i/o tintes especials i imprimiexien a nivell local, poden ser partícips de la nova fira.

La fira neix per a donar veu i espai a les editorials independents, les llibreries locals, les biblioteques i els impressors per a fomentar la producció i el consum conscient dins el sector editorial i recolzar el talent i el teixit creatiu i empresarial local per manera que se'n pugui beneficiar tothom, especialment el lector, que és el consumidor final, qui decideix de forma conscient si allò que adquireix, el llibre, s'ha fet bé, de la millor manera possible davant l'emergència climàtica. Com ha dit Jordi Panyella, de Pol·len Edicions, es tracta "minimitzar l'impacte ambiental per a maximitzar l'impacte cultural".

Panyella ha explicat que qualsevol llibre de la fira deixarà entre 200 i 2.000 grams pel que fa a l'anomenada petjada de carboni. "Un llibre produït a 10.000 km [a Taiwan, per esemple] multiplica per set aquesta petjada", ha detallat. "La producció i la distribució local són el primer criteri de l'ecoedició", ha reblat.
 

Laia Figueras, directora de la fira. Foto: Martí Albesa.


De fet, la mateixa fira, com ha explicat Sergi Espinosa, es vol que sigui el màxim de sostenible. "La producció de la fira es farà amb materials sostenibles", ha afirmat. Just aquests dies ja s'han posat en contacte amb una empresa que podrà proveir l'energia dels equips de so amb plaques solars o la distribució de gots que no siguin de plàstic.

"La mateixa coherència la demanem als participants de la fira quant als criteris de l'ecoedició", ha afegit. Per a Espinosa, aquesta manera de procedir és tota una declaració d'intencions, ja que s'estableixen les bases perquè en un futur pròxim les fires es facin sota criteris de sostenibilitat i respecte per l'entorn.
 

Sergi Espinosa, de Triangular. Foto: Martí Albesa.


Es tracta, doncs, de fomentar l’ecoedició en el procés productiu editorial i que esdevingui un criteri de compra. Per això, a banda de difondre les bones pràctiques que ja puguin dur a terme les editorials participants, la fira estarà dividida en dos dies.

El divendres serà el dia dedicat als professionals del sector i es convidarà editorials, impremtes, biblioteques, llibreries i autors per a reflexionar al voltant de la producció sostenible. S'hi farà un taller-col·loqui d'ecoedició amb Josep Maria Marallach (sobre apadrinamnt de boscos madurs) i Marta Escamilla i Joel Armengol (LEITAT), sobre els llibres en paper com a repositoris de carboni.
 

Jordi Panyella, capdavanter de l'ecoedició a Pol·len. Foto: Martí Albesa.


A més, també es farà un debat sobre el pla de sostenibilitat de l’Institut d’Empreses Culturals i un debat amb autors i autores en relació amb l'ecoedicií, que comptarà, de moment, amb la participació de Miguel Ángel Soto, responsable de Boscos de Greenpeace Espanya.

El dissabte estarà destinat al públic en general, amb parades d’editorials independents i llibreries locals i tot d’activitats culturals de diversa mena adreçades a diferents grups d’edat i interessos amb alguns invitats sorpresa, que s'anunciaran ben aviat.

Amb un pressupost inicial de 5.000 euros, com ha revelat el regidor de Cultura, Albert Danés, el cost per a participar a la fira de part dels paradistes serà de 50 euros i ja s'hi poden inscriure.
 

Valentí Gubbianas, autor del logo i la imatge de la fira. Foto: Martí Albesa.


Albert Danés també ha explicat que volen que la fira també sigui participativa. De fet, la primera acció, en aquest sentit, va tenir lloc el passat mes de març, quan els veïns del municipi van votar el cartell de la fira. Finalment l’opció vencedora, d’entre tres propostes, va ser la il·lustració de Valentí Gubianas “Abracem els llibres”, amb 254 vots, d’un total de 461 vots emesos. L'autor de la imatge de la fira, en Gubianas, farà una intervenció pictòrica en un mural del poble.

Seguint amb aquesta voluntat, al darrere de la fira també hi ha un col·lectiu de voluntaris que són els qui coordinen la dinamització de dissabte i la involucració de l’escola La Bòbila i escola bressol del poble en una jornada cultural que no podria tenir lloc sense la participació dels infants, futurs lectors i hereus d’aquest planeta que no té opció B.

També, segons Danés, que sigui una fira oberta al territori. En aquest sentit, es vol convidar a tots els ajuntamentsde la comarca que puguin fer participar les seves escoles i biblioteques a beneficiar-se de les propostes d’aquest fira amb uns vals que els faran arribar i així poder comprar els títols proposats per les editorials participants.
 

Laia Figueras, Albert Danés i Sergi Espinosa durant la presentació de la fira. Foto: Martí Albesa.