El 31è Cornamusam proposa 5 concerts amb el sac de gemecs com a element principal

Del 25 al 29 de maig torna per omplir Olot de música i cultura tradicional amb Carlos Núñez, Germà Negre i Pol Valverde, l’homenatge a Paddy Moloney i el duet Marigó-Sabaté

Els músics han animat la presentació del Cornamusam 2022 a la plaça del Doctor Ferrer d'Olot.
Els músics han animat la presentació del Cornamusam 2022 a la plaça del Doctor Ferrer d'Olot. | Martí Albesa.
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:11h
La  31a edició del Cornamusam, Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot, tindrà lloc del 25 al 29 de maig d'enguany amb el lema "pinta bé", tal com s'ha explicat aquest mig matí a la plaça del Doctor Ferrer, amb la presència d'Àlvar Borrel, director del festival, i Agustí Arbós, regidor de Festes i Innovació de l'Ajuntament d'Olot, que han presentat la programació i el cartell d'enguany.

El Cornamusam és un festival de música d’arrel dedicat a la difusió i promoció de la cornamusa o sac de gemecs i la seva música, així com la mostra d’altres cornamuses d’arreu del món. Neix l’any 1991 per iniciativa d’El Til·ler, Associació de Cultura Popular de la Garrotxa. El festival ofereix al públic viure una experiència relacionada amb la música, la cultura popular i la gastronomia entorn a la cornamusa. El públic podrà gaudir dels concerts a la plaça de Braus, el ball de la Cabreta, tallers, conferències, vermuts musicals, audicions, cercaviles, les gastroteques i la fira de lutiers i artesans.

Cornamuses catalanes, gallegues i irlandeses
El Cornamusam 2022 proposa 5 concerts que tenen la cornamusa com a element principal. El festival sempre compta amb cornamuses de diferents contrades i, un dels seus objectius és establir trobades entre cultures i regions del món. Enguany, se sentiran xeremies del grup Càndid - Tomeu ‘Cucuia’ - Jaume ‘Güia, uilleann pipes, a l’Homenatge a Paddy Moloney,
que repassarà el repertori més emblemàtic de The Chieftains; el repertori més festiu dels Germà Negre passat pel sedàs del sac de gemecs de Pol Valverde; i, fins i tot hi haurà lloc per a les improvisacions de Manu Sabaté i Carles Marigó sobre una cornamusa, així com poder sentir la gaita gallega del reconegut Carlos Núñez.
 

A l'acte s'ha presentat el nou cartell per a la 31a edició del Cornamusam. Foto: Martí Albesa.


Un dels objectius del festival és fer de pont entre la cornamusa i el públic i un aspecte clau d’aquesta edició és el retorn de l’activitat participativa. Enguany, el festival torna a fer partícip al públic, que podrà donar forma al festival i configurar-lo. Una mostra d’aquest fet és el lema d’aquesta edició, El Cornamusam pinta bé!, que anirà acompanyat d’accions directes amb el públic com, per exemple, pintar el cartell del festival entre tots –el proper 7 de maig vinent a la plaça del Rector Ferrer a partir de les 11:00 h. A banda d'aquesta primera acció participativa, s'aniran explicant altres propostes per a involucrar el públic a les xarxes socials del festival.

Els imprescindibles del Cornamusam, la tocada d’inici a càrrec de Marta Coll seguida de l’esperat Ball de la Cabreta amb RSK! a la plaça del Rector Ferrer divendres al vespre, es realitzaran, per fi, amb tota normalitat i sense restriccions. A més, s’acabaran de recuperar al 100% la resta d’activitats de carrer com la cercavila de la Cabreta pels carrers d’Olot i Posi-me’n 3 quartans!, amb Tocats del grall i Jo&Anna.
 

Àlvar Borrell i Agustí Arbós durant la presentació del Cornamusam 2022 a Olot. Foto: Martí Albesa.


Més Cornamusam, un festival viu
El festival Cornamusam vol acostar l'instrument i la música tradicional al públic i suprimir la barrera entre espectador i intèrpret. Les activitats que acaben de configurar el programa són diverses i per a tots els públics.

El festival començarà el dimecres 25 de maig amb una conferència a càrrec de
Francesc Sans a la seu d’Òmnium Cultural. El dijous 26 de maig, l’Àrea de Música
Tradicional de l’EMMO realitzarà una audició al Parc Nou. Dissabte 28 de maig,  Jordi Molina, Manu Sabaté i Carles Marigó oferiran tallers i, al vespre, qui vulgui podrà participar a l’escenari obert a la plaça del Cornamusam.
 

El cartell del Cornamusam d'enguany. Foto: @cornamusam.


El punt de trobada del festival és la plaça del Cornamusam, un nucli d’ebullició constant en què es podrà trobar la fira de lutiers i artesania, gastroteques, jocs de fusta i molt més. La plaça cerca esdevenir un espai on els espectadors del festival hi puguin passar el dia entre concerts i gaudir de la cultura popular més enllà de la música.

El Cornamusam és possible gràcies a El Til·ler, Associació de Cultura Popular de la
Garrotxa, però sobretot a una xarxa immensa que el manté actiu i ens dona suport. Institucions, patrocinadors, artistes, artesans, lutiers, entitats, escoles, públic, amics i coneguts.


 
Arxivat a