Natàlia Garriga: «Per a la Generalitat Olot és una ciutat referent en cultura»

La consellera fa una visita molt atapeïda a la capital de la Garrotxa i referma el compromís del Departament amb els projectes en marxa

Josep Calatayud, Natàlia Garriga, Pep Berga i Mariona Camps aquest matí a Olot.
Josep Calatayud, Natàlia Garriga, Pep Berga i Mariona Camps aquest matí a Olot. | Xavier Borràs.
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:20h
Visita immersiva de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, aquest divendres a Olot, ja que a més de visitar l'Ajuntament i la nova Àrea d'Educació i Cultura, també visita l'Orfeó Popular Olotí, en una trobada amb les entitats, i la residència Faber Lllull de la capital de la Garrotxa que, com els festival MOT i Sismògraf, rep el suport financer del Departament.

"Per a la Generalitat la ciutat d'Olot és un referent de Cultura", ha assenyalat la consellera aquest migdia des de la segona planta de l'Hospici, on l'han acompanyada, a més del director del Serveis Territorial de Cultura, Josep Calatayud, el batlle i regidor de Cultura, Pep Berga; la regidora d'Educació, Marina Camps; la directora dels Museus d'Olot i diversos tècnics de la nova Àrea d'Educació i Cultura del municipi, que es va presentar recentment.

Des de l'Ajuntament es demana al Departament que més que equipaments –ja que OLot en té actualment suficient– el que li cal a la ciutat en l'àmbit de la cultura i l'educació són més professionals, com ara mediadors culturals, i el finançament per a fer-ho possible.

I quant als equipaments, tamateix, sí que n'hi ha un de gros encara pendent: la nova biblioteca d'Olot a Can Sacrest, un centre pensat per al segle XXI, ja que la Marià Vayreda s'ha fet petita i tampoc no pot donar resposta als reptes que suposa la societat actual. En aquests sentit, el batlle, Pep Berga, ha explicat, amb l'aquiescència i el compromís de la consellera, que ben aviat, abans d'acabar aquest 2022, ja es podria encarregar el projecte arquitectònic, per bé que fixar dates dependrà, també, dels recursos econòmics que provinguin, a més dels de l'Ajuntament, de la Generalitat i la Diputació de Girona.
 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Foto: Martí Albesa.


Pel que fa al projecte municipal d'incloure els ensenyaments artístics a les escoles d'Olot, tal com es va avançar en la presentació de la nova Àrea d'Educació i Cultura, la consellera Garriga ha comentat que des del Departament "s'està treballant en la mateixa línia" per a oferir aquests coneixements ben aviat, especialment durant l'ensenyament primari, per manera que, en relació als resultats que es poden obtenir amb aquests ensenyaments a l'escola, "el més important és allò que no sabem que passarà".

La consellera ha destacat la importància de fusionar les polítiques de cultura i educació: “Des de Cultura sempre mirem l'educació, és imprescindible per a nosaltres. Des del minut zero d’aquesta legislatura estem parlant amb el Departament d’Educació, i hi vam constituir un grup de treball per tal que els treballs artístics entrin a l’escoles en horari lectiu, perquè és l’espai on es crea equitat”. La consellera ha felicitat Olot per aquesta iniciativa, a la qual ha ofert tot el suport del Departament de Cultura. “Segur que amb aquesta fusió a Olot hi passaran coses molt interessants. Quan les persones pensen juntes i creen juntes es creen projectes meravellosos”, ha afegit.

A la trobada també s’ha parlat de projectes que acosten la cultura al territori, com el Festival de dansa Sismògraf, que la consellera Garriga “va veure néixer com a gerent de l’Institut Català de les Empreses Culturals” i sobre el qual ha destacat que “enguany s’ha repensat i que segur que seguirà tenint un gran èxit com fins ara”, i el Festival MOT, de divulgació literària, que acosta els escriptors als lectors.

Garriga ha posat en valor el fort teixit associatiu d’Olot i de la Garrotxa, i la seva llarga tradició, i ha pogut escoltar les inquietuds i propostes de representants de diverses entitats culturals olotines: s’ha reunit amb el responsable del festival de foc i llum Lluèrnia, Salva González; el representant del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Miguel Angel Fumanal; membres de l’Associació Una Càpsula de Teatre, que organitza el festival de Petit Format, Xevi Rossell i Joan Martí; i de l’Orfeó Popular Olotí, Joan Manel Robles.
 

Un moment de la reunió amb Natàlia Garriga a l'Àrea d'Educació i Cultura d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Després de la trobada amb les entitats a l'Orfeó Popular olotí, la consellera Garriga i el batlle d’Olot han visitat l’estudi RCR Arquitectes de la mà de l'arquitecte Ramon Vilalta. L'estudi va rebre, l'any 2017, el Premi Pritzker, considerat el més prestigiós a escala mundial en l’àmbit de l’arquitectura, concedit per primera vegada a arquitectes catalans. RCR Arquitectes també té la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, concedida el 2018. 

Posteriorment, la consellera Garriga ha visitat la residència d’arts, ciències i humanitats Faberllull, promoguda per l’Institut Ramon Llull, que ha acollit, des de la seva obertura el 2016, 668 residents de més de 30 països (escriptors, traductors, artistes de diverses disciplines, estudiosos, científics, etc), ha ofert 44 estades temàtiques, 113 estades individuals, i multitud d’activitats de retorn per la comunitat, entre d’altres. La singularitat del projecte FaberLlull, s'articula en base a cinc eixos: aportació i innovació, talent i excel·lència, internacionalització i diplomàcia cultural, retorn social i cultural, i declaració sobre la diversitat. 

La visita de la consellera Garriga a la Garrotxa continua a la tarda, a Riudaura i a Castellfollit de la Roca. Garriga es reunirà amb el batlle de Riudaura, Agustí Llop, i visitarà el futur centre cívic del municipi; i, després, farà una visita institucional a l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca, mantindrà un reunió de treball amb el batlle, Miquel Reverter, i visitarà l’Església Vella de Sant Salvador.

La visita de l'actual consellera recorda molt la que va fer l'anterior, Àngels Ponsa, el desembre de 2020, en què va destacar que "Olot és una ciutat pionera en projectes culturals de país".

 
Arxivat a