Una delegació del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell visita la Garrotxa per a conèixer-ne el model de gestió turística

S’ha reunit amb diferents representants del sector públic i privat relacionats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

La delegacio del Pallars Sobira i l'Alt Urgell ha visitat la Garrotxa.
La delegacio del Pallars Sobira i l'Alt Urgell ha visitat la Garrotxa. | @TurismeGarrotxa.
NacióGarrotxa
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 9:46h
Dimarts i dimecres d'aquesta setmana la Garrotxa ha rebut la visita d’una delegació, formada per vint-i-tres tècnics i empreses turístiques i onze càrrecs electes procedents del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, interessats a conèixer l’experiència de la comarca en l’aplicació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) i el model de gestió de Turisme Garrotxa. 

Aquest dimarts, els tècnics i empreses s'han reunit a Olot amb Joan Pijoan, responsable dels Sistemes d’Informació Geogràfica i de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que els ha presentat la història de l’acreditació d’aquest parc natural amb la Carta, des de l’any 2001 fins a l’actualitat.

Laura Fernández, responsable de l’empresa Tosca, els ha presentat l'experiència en l’aplicació de la CETS com a empresa de serveis ambientals, educació i turisme; Beth Cobo, responsable de l'agència de viatges Trescàlia, ha fet el mateix com a responsable de l’única agència de viatges de la Garrotxa acreditada amb la CETS i a través de la qual es comercialitzen les Experiències Garrotxa –paquets sostenibles–; i, finalment, Xevi Collell, director de l’Espai Cràter, els ha informat de com s’ha conceptualitzat aquest equipament a partir de la col·laboració públic-privada i la relació amb la CETS.

Dimecres, a aquest grup de vint-i-tres tècnics s’hi ha sumat el de càrrecs electes. Ambdós s’han reunit a Can Trona (Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas), on el batlle, Lluís Amat, els ha donat la benvinguda i, posteriorment, Turina Serra, gerent de Turisme Garrotxa, els ha presentat el model de gestió públic-privat d’aquesta associació i l'experiència amb la CETS. Isabel Morera, propietària del Grup Morera, els ha aportat l'experiència amb la CETS des de la visó més empresarial d’allotjaments i restaurants. 

Posteriorment, el grup d’empresaris i tècnics turístics han dut a terme una sessió de treball interna per a començar a definir l’estratègia de la Carta Europea de Turisme Sostenible al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Paral·lelament, la delegació política ha mantingut una trobada amb Gemma Canalias, consellera comarcal i presidenta de Turisme Garrotxa; Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; i, Xevi Collell, a l’Espai Cràter.  

Seguidament, Mireia Tresserras, responsable de l’empresa de guiatges culturals Educart, els ha presentat l'experiència amb la CETS. Després, han visitat la gredera del volcà Montsacopa durant la qual, Gemma Canalias, ha explicat la xarxa de senders Itinerànnia –iniciativa sorgida l’any 2004 per a fer possible que la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà fossin destinacions turístiques on poder practicar senderisme gràcies a una xarxa de camins mantinguda i senyalitzada– i Garrotxa Cultour, una iniciativa que posa en valor el patrimoni cultural de la Garrotxa a través de 15 propostes temàtiques.
 
Posteriorment, la delegació al complet ha pogut dinar al restaurant L'Hostalet, dels Hostalets d'en Bas, on també han tingut l’oportunitat de conèixer un altre cas d’establiment turístic acreditat amb la Carta: el del propi restaurant.

El viatge d’aquesta delegació de tècnics i càrrecs electes del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell tenia com a objectiu visitar el Parc Natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa i el Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny, dos territoris que ja estan adherits a la CETS per a poder conèixer-ne de primera mà l'experiència, tant del punt de vista dels gestors de l'espai natural com dels agents locals adherits a la Carta.
Arxivat a