Can Trona fomenta el seu paper com a espai de referència i de dinamització

El Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas arriba a la primavera amb 3.265 visitants i un munt de projectes fets i per fer

Els primers quatre mesos de l'any ja han passat  3.265 visitants per Can Trona.
Els primers quatre mesos de l'any ja han passat 3.265 visitants per Can Trona. | @CanTronaCCN.
NacióGarrotxa
21 d'abril del 2022
Actualitzat a les 9:41h
Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, continua fomentant el seu paper com a centre de referència i de dinamització a la Garrotxa. Així ho confirmen els resultats obtinguts aquest primer tram de l’any 2022, ja que s'arriba a la primavera amb un total de 3.265 visitants, que esperen augmentar durant les setmanes vinents amb noves exposicions, tallers, sortides i activitats culturals per a tots els públics.

El mes de gener va estar marcat per les festes i per la col·laboració amb diverses entitats i associacions. Per segon any consecutiu les instal·lacions van ser la seu del Taller d’en Fumera, activitat organitzada per les Mum’s i que va atreure més de 800 persones de tot el municipi. Durant aquest més també es va acollir l’Assemblea del Club Ciclista Bas, una xerrada d’Itinerànnia i un acte sobre medi ambient organitzat per la Fundació Irla. 

La ferma aposta per la sostenibilitat ha estat el fil conductor d’una desena de tallers que s’han organitzat des de principis d’any fins a la Setmana Santa. En aquest sentit, es vetlla per fomentar el consum sostenible i de proximitat, la protecció i regeneració de l’entorn i la reivindicació del producte local.

D’altra banda, les activitats sobre natura i paisatge també han comptat amb una bona afluència de públic, han servit per a continuar amb la tasca divulgativa i formativa del centre. En aquest sentit, i durant aquest primer trimestre, s’han realitzat per primer cop una sortida d’anellament d’ocells amb el biòleg Àlex Fonollosa, sortides d’observació geològica, i tallers d’anàlisi d’egagròpiles amb el guia de natura Romero Roig

L’altíssima demanda en algunes de les activitats, ha fet que el centre organitzi segons passis, aquest és el cas del taller de troncs boleters organitzat per Fungis Girona, el taller d’escultures amb xocolata, amb els artesans Lluís Riera i Miquel Alari i el taller de reciclar texans creant una bossa de tela amb la Laura Serrano. 
 

Una visita escolar a Can Trona. Foto: @CanTronaCCN.


Compromís amb l’equitat
Una altra de les marques d’identitat de Can Trona és la transmissió de valors i el treball per l’equitat. Per això, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, es va voler organitzar la Jornada Trementinaires, Remeieres i Dones Rurals, que es va celebrar al llarg de tres dies consecutius. Aquesta activitat va voler retre tribut a moltes dones que es dedicaven a la recol·lecció d’herbes remeieres, olis. Unes dones que foren conegudes per la seva saviesa i intel·ligència i que per això, sovint van haver de viure perseguides i marginades. Totes les activitats van tenir una gran rebuda, com es pot comprovar en el vídeo resum que es va publicar al You Tube de Can Trona.

El Doc del Mes s’ha consolidat fermament com l’activitat mensual amb més visitants, havent de desdoblar les projeccions en dos dies diferents (el primer divendres i dissabte de mes). Els quatre documentals que hem projectat fins al mes d’abril han superat els 400 espectadors.

Les jornades vinculades a l’Educació també han estat un gran èxit. Les visites escolars s’han anat repetint al llarg d’aquests primers mesos, provinents de centres d’arreu de Catalunya.
També han estat exitosos la presentació del conte: Somiem? de l’Adrià Homs i L’Espai de Joc per Infants de la Cia Ortiga. 

Per segon any, s’han organitzat diferents actes dins del cicle d’Espai Formatiu per a Famílies i Mestres. Aquestes jornades s’organitzen des de l’Àrea d’Educació i Joventut de La Vall d’en Bas i la Càtedra de Renovació Pedagògica de la UdG. Al llarg d’aquest temps, s’han consolidat com un referent al món educatiu, per avançar cap a una visió educativa més transversal i avantguardista. Com a novetat, aquest any hem comptat amb la visita d’una desena d’estudiants de pedagogia de la UdG que treballen per la creació d’un pla educatiu 360.

Com a colofó de tota aquesta programació van voler celebrar un concert amb una cantautora garrotxina: la Jessica Mellado, que va oferir una sessió intimista i alegre. I és que Can Trona tampoc vol oblidar la seva aposta per la cultura, que també ha refermat durant aquests primers quatre mesos amb les exposicions itinerants que han estat de gran interès tant per al públic local com de la resta del territori.

Remences. La lluita per la llibertat ha tornat per segon cop al Centre, rebent fins al moment, una setantena de visites. L’exposició itinerant Plànols de castells, esglésies i capelles de les terres gironines l’any 1719 també ha estat rebuda amb gran satisfacció. Hem de destacar l’important nombre de visitants que han vingut a veure aquestes exposicions expressament des de diferents punts del país.

Gran afluència, també, per Setmana Santa
La Setmana Santa ha estat força concorreguda per turistes, en la seva majoria catalans de l’àrea metropolitana. Parelles i famílies han estat els perfils més nombrosos i dins dels seus interessos, destaquen les excursions a la natura, sigui per fer senderisme o per visitar els gorgs del municipi. Remarquem especialment el gran nombre de visitants en autocaravana, que han fet un bon ús de la nova àrea habilitada, inaugurada recentment a Sant Esteve d’en Bas.