1 de 10
Arquitectura

La reforma de la plaça del Carme d'Olot és finalista als Premis FAD d'Arquitectura

L'actuació d'Eduard Callís i Guillem Moliner (unparelldarquitectes) es valorada pel jurat com "una suma d’estratègies que van més enllà de la urbanització"

A les tres arcades de la plaça s’hi exposen escultures en guix de Miquel Blay. | José Hevia.
per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 14 d'abril de 2022 a les 11:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous 14 d'abril, el jurat professional dels reconeguts Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme ha fet pública la llista de les obres finalistes i seleccionades de la 64a edició. ARQUIN-FAD, l'Associació Interdisciplinària del Disseny de l'Espai del FAD, va tancar la convocatòria amb un total de 542 obres presentades a concurs: 434 corresponents als Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme, 75 als Premis FAD de Pensament i Crítica i 33 als Premis FAD Internacionals.

D'entre les obres finalistes als Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme destaca, entre les 38 obres presentades en la categoria Ciutat i Paisatge, que en sigui finalista la reforma de la plaça del Carme d'Olot, obra d'Eduard Callís i Guillem Moliner (unparelldarquitectes) i de l'enginyeria Protir.


El jurat dels premis FAD, format per Inés Lobo com a presidenta i Paloma Cañizares, Josep Puigdomènech, Pep Quilez, Maria Rubert de Ventós i Jorge Vidal com a vocals, ha valorat que la reactivació de la plaça del Carme d’Olot combina una suma d’estratègies que van més enllà de la urbanització: es plantes baixes s’incorporen com a actiu essencial de l’espai públic, i dibuixen un nou escenari de transició, afavorint l’ús d’allò que és públic a allò que és privat.
 

Un altre aspecte de la reforma d'unparelldarquitectes a la plaça del Carme d'Olot. Foto: José Hevia.


Així, l’obertura de l’Escola d’Art cap a la plaça, la reconversió d’una antiga nau industrial en la cooperativa L’Artiga, els canvis en la senyalització, o les intervencions que incorporen escultures i escenaris als aparadors, transformen i activen l’espai públic. "Es tracta d’una suma d’intervencions que actuen sobre l’abandó comercial de les plantes baixes i la degradació de barris centrals, una situació comuna en nombroses ciutats mitjanes", valora el jurat.

Els treballs de reforma de la plaça del Carme d'Olot es van iniciar el març de 2021. Després de la millora de la plaça del Conill, el del Carme ha estat el segon espai del Nucli Antic que s'ha reformat tot seguint les pautes del Pla de millora de places de proximitat al Nucli Antic d’Olot i amb tres objectius principals: millorar el confort urbà, posar en valor el patrimoni i dinamitzar les plantes baixes. 

 

Participació