coronavirus

El vaccí català, a punt: es podria comercialitzar entre maig i juny

La ministra espanyola de Ciència, Diana Morant, assegura que el fàrmac d'Hipra, a Amer, presenta "molts avantatges" respecte als actuals contra la Covid

Un científic a les instal·lacions d'Hipra a Amer | ACN
per NacióGarrotxa, Girona, Catalunya | 11 d'abril de 2022 a les 11:34 |
La ministra espanyola de Ciència, Diana Morant, ha afirmat aquest dilluns que el vaccí d'Hipra, d'Amer (Selva), contra la Covid-19 podria començar a comercialitzar-se a finals del mes de maig o principis del mes de juny. Segons Morant, "Hipra és un exemple d'èxit de col·laboració público-privada i de reconversió d'una empresa líder en vacuna veterinària cap a la vacuna humana".

Ha recordat que el Ministeri de Ciència ha destinat 18 milions d'euros i, actualment, el fàrmac es troba en fase de revisió contínua per part de l'Agènica Europea del Medicament, un procés accelerat pel qual "podríem estar parlant d'una autorització per a la comercialització a finals del mes de maig o principis del mes de juny". "Desitgem molt d'èxit a Hipra amb una vacuna que presenta molts avantatges respecte a les vacunes que ja ens han inoculat", ha dit en una entrevista a TV3.


Preguntada per les condicions de contractació dels investigadors, que fins ara tenien contractes per projecte, i no indefinits, la ministra de Ciència ha emplaçat aquest dilluns els centres de recerca a "canviar completament la cultura de la contractació" que tenien establerta fins ara, perquè "fins ara l'única fórmula que hi havia era demanar un projecte i segons aquest projecte contractar un determinat investigador en un contracte que durava com a màxim 4 anys", però "els equips d'investigació tenen capacitat de tornar a demanar finançament i d'allargar aquestes línies d'investigació més enllà d'aquests 3 o 4 anys que fins ara es contractaven els treballadors".

Segons Morant "és un canvi de paradigma" que "dona estabilitat als investigadors" i evita la fuga de talent, perquè "encadenar contractes de 3 i 4 anys no resol la vida de les persones" i cal "canviar de filosofia" amb el "nou contracte de la llei de la ciència" que permet que "amb una línia de finançament es pot anar allargant amb noves línies de finançament per donar estabilitat als grups de recerca i als investigadors que hi treballen". La llei es va aprovar a febrer i es troba en tràmit parlamentari.


El fàrmac contra la Covid d'Hipra arribarà al món amb el cessament de totes les restriccions imposades arran de la pandèmia.

Altres notícies que et poden interessar

​​​
​​​

 

Participació