Jocs Olímpics d'Hivern

Impacte ambiental, pressupost i neu: què diuen els reports del Govern sobre els Jocs d'Hivern?

En 16 documents fins ara inèdits, defensa que les competicions tinguin "neutralitat" en l'emissió de gasos contaminants i unes despeses que s'elevarien a 1.391 milions d'euros

per Oriol March, Barcelona, Catalunya | 6 d'abril de 2022 a les 12:26 |
L'estació de la Molina, en una imatge d'arxiu. | ACN.
En el període 2018-2021, la Generalitat va encarregar un total de 16 reports per a estudiar la viabilitat de presentar una candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern. Van servir per elaborar el dossier tècnic d'un projecte en cas que es generés l'oportunitat d'acollir el certamen del 2021. Aquest dossier, juntament amb els documents que l'han fet possible, ja són públics. Entre moltes de les qüestions que s'hi aborden hi ha la viabilitat ambiental -s'aposta per la "neutralitat" en les emissions de gasos contaminants i per la mobilitat elèctrica-, per la construcció mínima d'infraestructures exclusivament pels Jocs, es dona per fet que hi haurà neu suficient per acollir les proves previstes i s'hi detalla com seria el pressupost. S'estima que les despeses arribarien als 1.391 milions d'euros i que els ingressos s'enfilarien fins als 1.504 milions.

Aquest dossier tècnic, insisteixen fonts de la Generalitat, no es pot analitzar com una candidatura en solitari per al certamen del 2030, perquè són informes elaborats prèviament a l'acord tècnic amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i la Moncloa per impulsar el projecte entre Catalunya i l'Aragó. En aquests moments hi ha dos grans condicionants sobre el futur de la iniciativa: les consultes ciutadanes del 24 de juliol a l'Alt Pirineu i l'Aran i a les comarques d'Osona, Ripollès i Solsonès; i si la comunitat presidida per Javier Lambán acaba revertint la negativa a sumar-se a l'actual repartiment de proves, que Pere Aragonès ja ha dit que no es tocarà.


L'apartat de la sostenibilitat ambiental és la que obre el document, perquè és un dels aspectes que més preocupa la ciutadania sobre els Jocs i que monopolitza els arguments dels col·lectius que hi estan en contra. Què diu el text? "Cal minimitzar la petjada de carboni de totes les accions associades al projecte olímpic. Per fer-ho possible, la candidatura preveu maximitzar l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables sempre que sigui possible, tant a les instal·lacions com molt especialment en relació amb la mobilitat", assenyala. També s'aposta per "reutilitzar" instal·lacions disponibles. En aquest sentit, el Govern no té previst construir vil·les olímpiques perquè amb la capacitat hotelera actual es podrien acollir els 4.000 atletes previstos.

Les condicions climatològiques per la innivació natural a tots els estadis de competició -Molina, Masella i Baquèira-Beret-, indiquen els informes, són "molt variables" d'una temporada a l'altra, tant si es valoren les precipitacions en forma de neu com les hores de temperatures fredes. Malgrat les dificultats per fer prediccions, s'arriba a dues conclusions: que es donarien les condicions per fabricar neu a temperatures òptimes, i que aquesta neu estaria "garantida" en el moment de la competició. Sobre el clima només es va encarregar un informe de dues pàgines per valor de 100 euros, però en aquest document final hi ha un històric sobre la producció de neu.


Document Tècnic Projecte Jo... by Naciodigital 

 

Participació