L'Aragó es despenja de l'acord pels Jocs d'Hivern: Lambán no serà a la firma a Madrid

El president aragonès demana revisar el repartiment de les proves pactat prèviament entre governs

Lambán, en imatge d'arxiu a les corts aragoneses.
Lambán, en imatge d'arxiu a les corts aragoneses. | Europa Press.
Victor Rodrigo
31 de març del 2022
El president de l'Aragó, Javier Lambán, no es presentarà aquest divendres a la reunió prevista entre la Generalitat i del seu govern per signar l'acord entre els dos executius pels Jocs Olímpics d'Hivern. Convocada a Madrid pel govern central, la trobada preveia subscriure la proposta tècnica de candidatura pels Jocs de 2030 que enviaran al Comité Olímpic Internacional. Lambán denuncia menysteniments a l'hora de negociar on se celebraven diverses proves a l'Aragó "sense cap fonament tècnic". Diversos dels esports afectats són l'esquí acrobàtic, l'snowboard o l'esquí alpí, disciplines que Lambán preveia que se celebrarien al Pirineu aragonès. Afirma que també "es van assumir sense cap mena de reticència altres propostes rebutjades".

El president de l'Aragó ja va advertir que no signaria aquest acord després de l'última trobada entre els dos governs. Lambán considera que la proposta dels Jocs "no s'ajusta al requisit imprescindible que s'ha de celebrar en igualtat". El president aragonès ja va anunciar dimarts que l'Aragó presentarà "aviat" la seva pròpia proposta d'organització de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. "No signarem el document que se'ns va fer arribar ahir amb la proposta de distribució de les proves plantejada per la Generalitat", va manifestar.

Un dels punts més sensibles per a Lambán és el repartiment de les proves a les valls del Pirineu. Denuncia que Catalunya posseeix les proves d'snowboard i esquí acrobàtic a la Vall d'Aran; l'esquí alpí a la Molina i Masella; i l'esquí de muntanya, que se celebrarà a Boí Taüll. El socialista lamenta que "les valls de Tena i de Benasque es queden fora". Segons el Heraldo de Aragón, aquest malestar vers la proposta final que se signava divendres a Madrid el comparteixen 58 dels 67 diputats de les corts aragoneses.

El Govern de la Generalitat va respondre ahir les queixes de Lambán. En roda de premsa, la portaveu Patricia Plaja va retreure la sortida de to del president aragonès -que considerava atribuïda a "interessos electoral"- i va afirmar que el Govern es nega a reobrir l'acord tècnic de repartiment exacte de les proves validat pel COE. No va voler entrar en el fet de si Catalunya anirà sola en cas de trencament amb l'Aragó.

Plaja també va recordar -com estan insistint fonts governamentals en les últimes hores- que l'acord tècnic es va tancar amb tres representants del govern espanyol, tres de l'executiu aragonès i tres més de la Generalitat. "Les converses a nivell tècnic són fluides, i la relació amb el COE per aquesta qüestió també ho és", va recordar la portaveu del Govern.

Així era el repartiment d'esports
L'acord tècnic comunicat pel COE estipula exactament quins territoris es quedarà cada disciplina. En el cas de Catalunya, al Pirineu s'hi acolliran les proves d'esquí alpí, snowboard, freestyle i esquí de muntanya. Està previst que les estacions de la Molina i de la Masella siguin l'epicentre del descens, el gegant, el supergegant i l'eslàlom, mentre que l'snowboard i el freestyle tenen opcions d'aterrar a Baquèira-Beret.

Pel que fa al Pirineu aragonès, s'hi farà l'esquí de fons i el biatló. Barcelona té tots els números d'acollir l'hoquèi gel, previsiblement al Palau Sant Jordi i en una altra instal·lació -una ha de ser superior als 12.000 assistents, l'altra mínim de 6.000-, mentre que el patinatge anirà a Saragossa. Jaca, per la seva banda, assumirà el cúrling. Els salts, el bobsleigh i l'skeleton s'hauran de fer fora de l'Estat, i Sarajevo (Bòsnia) apareix com a principal opció.