Unió de Pagesos convoca una tractorada en defensa de l’espai agrari de la Vall d’en Bas

El sindicat es concentra aquest dijous al giravolt dels túnels de Bracons i Sant Esteve de les 8 a les 20 h contra el projecte actual de variant de les Preses

Unió Pagesos s'ha manifestat en diverses ocasions contra la variant que afecta la terra a la Vall d'en Bas.
Unió Pagesos s'ha manifestat en diverses ocasions contra la variant que afecta la terra a la Vall d'en Bas. | Xavier Borràs.
30 de març del 2022
Actualitzat el 31 de març a la 13:20h
Unió de Pagesos convoca aquest dijous, 31 de març, la pagesia de la Garrotxa a una tractorada davant el fet que el Govern amenaça un cop més la plana agrícola de la Vall d’en Bas. El sindicat concentra els tractors al polígon La Serra, al municipi de la Vall d’en Bas, al giravolt d'entrada i sortida dels túnels de Bracons i de Sant Esteve.

L’acció consiseix a fer talls intermitents a la rotonda des de primera hora del matí i durant tot el dia, de les vuit del matí a les vuit del vespre, amb interrupcions del trànsit d'una hora alternades amb períodes d'obertura de 15 minuts. En aquest sentit, el Consell Comarcal de la Garrotxa recomana fer servir vies alternatives i màxima precaució per les possibles retencions
 
El sindicat agroramader alerta que el Departament de Territori va engegar fa un mes l'inici del procés per a la redacció del projecte constructiu de les variants d’Olot i de les Preses-la Vall d'en Basabans que Acció Climàtica hagi presentat la declaració d’impacte ambiental, prevista el mes de juny, i sense que tampoc no hagi respost encara totes les al·legacions presentades a l’estudi informatiu dels projectes de variants de les Preses-la Vall d'en Bas i d’Olot, publicats el 2020.
 
Justament, el sindicat va presentar al·legacions fa dos anys perquè Territori aturés la tramitació del projecte i redactés un nou estudi informatiu i d’impacte ambiental el qual, per llei, també ha d’anar acompanyat d’un estudi d’impacte agrari, a fi i efecte d’estudiar una alternativa que no afecti la plana agrícola de la Vall d’en Bas.
 
En aquest sentit, Unió de Pagesos proposa que s’estudiï el traçat que suposaria fer un túnel a Marboleny (per sota la Serra de Xenacs) o bé passar, també, amb un túnel per sota l’actual carretera de les Preses a Olot, una solució que ja han adoptat altres municipis en situacions similars.
 
Unió de Pagesos denuncia un cop més manca de consens amb els representants de la pagesia i amb les cooperatives agràries de la zona, per tal de minimitzar l’afectació sobre una de les terres més fèrtils de Catalunya.
 
Aquesta mobilització s’emmarca en la campanya de mobilitzacions #LaPagesiaDiuProu a causa de l’empitjorament de les condicions de treball al camp i l’estancament de les polítiques adreçades a la pagesia. En concret, en la plataforma reivindicativa, el sindicat reclama a l’Administració la defensa de l’espai agrari i aturar un model depredador del sòl no urbanitzable "on tot es pot fer a costa del sector agrari".
Arxivat a