Mor Lluís Balcells, soci fundador de l'Agrupació Sardanista Olot

Vinculat de ben jove al món cultural i esportiu, en va ser soci fundador i la va presidir de l'any 2000 al 2015

Lluís Balcells al lliurament del premi Memorial Canadell del Rotary Club Olot-La Garrotxa.
Lluís Balcells al lliurament del premi Memorial Canadell del Rotary Club Olot-La Garrotxa. | RCOG.
30 de març del 2022
Actualitzat a la 13:05h
Aquest dimecres, 30 de març, ha traspassat Lluís Balcells Coll (Olot, 1926), que va ser soci fundador de l'Agrupació Sardanista Olot l'any 1962 i la va presidir durant el període de 2002 a 2015. La vetlla serà al tanatori d'Olot, avui a partir de les quatre de la tarda i la cerimònia de l'enterrament serà demà dijous a les deu del matí a la parròquia de Sant Esteve d'Olot.

Balcells va estudiar comerç a l’Escola Pia i va tenir una primera feina a l’empresa tèxtil Hijos de Sacrest, de la qual va arribar a ser-ne el director administratiu. Més endavant, va entrar a l’empresa Parés i va esdevenir peça clau de l’administració i hi va treballar fins la jubilació.

A Lluís Balcells se’l coneix, sobretot, per la seva vinculació al món de l’associacionisme cultural i esportiu, Les seves activitats arrenquen al Centre Catòlic d’Olot, l’any 1940, quan hi representa Els Pastorets. De fet, del 1966 al 1978 va ser president dels Catòlics i va aconseguir convertir-los en un autèntic punt de trobada de diverses d’entitats.

Igualment, es va vincular amb a Ràdio Olot als inicis dels anys cinquanta, tot formant part del primer quadre de veus o amb el programa Estadium, el 1952, un espai esportiu i de concursos on se’l coneixeria com a Jaimito.

La cavalcada de Reis d’Olot també és obra d'en Balcells, no endebades l’any 1945, la va iniciar junt amb altres companys i des del Centre Catòlic, que encara l'organitza.  I el 1952 es va implicar a muntar la desfilada de carrosses de les Festes del Tura, coneguda primer com a Coso Iris i actualment com La Batalla de les Flors.

L'esport era l'altra passió de Lluís Balcells: el ciclisme, el cicloturisme, la natació… El 1966 va entrar a formar part de la junta del Club Natació Olot i va ser delegat provincials de la Federació Catalana de Natació igual com del Col·legi Català d’Entrenadors. Gràcies a ells, l’any 1972 Olot va acollir la tercera Setmana de l’Esport Gironí, que va propiciar la col·locació de la primera pedra de l’actual pavelló municipal d’esports.

Al món de la sardana s’hi va iniciar el 1943 amb una colla del Centre Catòlic, on va cofundar la Colla Garrotxa, que enguany celebra els 50 aniversari. El 1960 va entrar a formar part de la junta directiva de l’Agrupació Sardanista Olot,  i el 1968 va formr part de la Comissió Organitzadora d’Olot, Ciutat Pubilla de la Sardana.

Igualment, es va implicar en el món del pessebrisme, un moviment que va néixer el 1940 al Centre Catòlic.

Balcells ha tingut molts reconeixements al llarg de la seva trajectòria, com el que va rebre el 1996 pels seu 17 anys de presidència de la Unió de Botiguers d’Olot i per haver-ne estat soci fundador; el 2012 com a GArrotxí de l'Any o el premi Memorial Canadell, del Rotary Club Olot-Garrotxa l'any 2019.
 
Arxivat a