Avís preventiu per partícules de pols del Sàhara a tot Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica alerta de la possibilitat que augmenti la contaminació i fa diverses recomanacions per a reduir les emissions

Imatge de la contaminació durant l'últim episodi de pols del Sàhara.
Imatge de la contaminació durant l'últim episodi de pols del Sàhara. | Adrià Costa.
Irene Montagut
29 de març del 2022
Actualitzat a les 11:16h
Un nou episodi de pols del Sàhara amenaça Catalunya. El Departament d'Acció Climàtica ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l'ambient a tot el territori català. Es tracta de la fase prèvia a la possibilitat d'un episodi ambiental.

Tot i que pot ser que l'episodi no es produeixi, l'objectiu de l'actuació del Departament és reduir les emissions de contaminants. Aquest avís preventiu comporta, doncs, que s'indiqui en els panells lluminosos de les principals vies catalanes un alt nivell de contaminació i informar la ciutadania per prioritzar l'ús del transport públic envers el vehicle privat.

La conselleria també notificarà a les activitats industrials, obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos. Els municipis catalans, a més, rebran la recomanació d'aturar o reduir les activitats o obres amb materials pulverulents.

Els nivells de PM10 van estar, de mitjana, superiors al valor habitual a nou estacions de mesurament catalanes el dilluns. Es preveu que durant aquest dimarts se superi el valor diari, ja que probablement s'intensificarà la intrusió de pols d'origen africà. Es poden consultar en temps real els nivells de la qualitat de l'aire al web de medi ambient


Recomanacions per a la ciutadania
  • Fer els trajectes a peu o amb bicicleta i escollir carrers amb poc trànsit.
  • Prioritzar el transport públic i reduir els desplaçaments amb vehicle privat.
  • Fer una conducció eficient: arrencades suaus, velocitat reduïda i sense accelerades i frenades brusques.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions combustibles fòssils, com llenya o biomassa.
Arxivat a