coronavirus

Què cal fer a partir d'ara si s'és positiu al coronavirus?

Els casos lleus són exempts de fer quarantena i els professionals sanitaris decidiran quan cal l'aïllament d'un usuari

Imatge d'arxiu d'un cribratge de coronavirus. | Adrià Costa.
per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 28 de març de 2022 a les 11:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les bones dades de la pandèmia i els alts nivells d'immunitat de la població porten les autoritats a prendre decisions i fer passos de gegant en la gestió del coronavirus. Aquest dilluns entra en vigor la nova normativa sobre les quarantenes: els positius al coronavirus que no emmalalteixin de Covid resten exempts d'aïllar-se

I ara, què s'ha de fer si s'és positiu? S'ha de notificar a algun lloc? Qui s'ha d'aïllar? Quants dies? Els canvis generen incertesa i confusió. A continuació, preguntes i respostes sobre el nou protocol Covid.


- Què cal fer si s'és positiu? Salut recomana romandre a casa fins que marxin els símptomes, si n'hi ha,, extremar les mesures de protecció individual, reduir la interacció social al màxim i fer servir la mascareta. Això no obstant, les quarantenes es limiten només als casos en què s'hagi desenvolupat la Covid.

- Cal aïllar-se sempre si s'és positiu? No. Els casos confirmats de la població general no han de realitzar aïllament estricte, com tampoc ho han de fer els seus contactes estrets. Si s'és professional sanitari o de l'àmbit residencial no cal aïllar-se, però no es pot desenvolupar l'activitat laboral i, per tant, se'ls tramitarà la baixa laboral. Els professionals sanitaris decidiran quan és necessari el confinament d'un usuari.


- Com funciona ara el cribratge? Els nous ingressos en àmbits vulnerables (com les residències de gent gran) o els pacients que requereixin una cirurgia major ambulatòria, així com els treballadors de l'àmbit residencial es faran un test d'antígens cada 14 dies si estan vacunats, i cada 7 dies si no ho estan. 

La nova normativa Covid vol posar el focus en els àmbits més vulnerables, com els centres sanitaris o les residències de gent gran, per protegir-ne els usuaris. Així, la realització de proves diagnòstiques només s'indicarà en persones amb factors de vulnerabilitat: persones de 60 o més anys, persones immunodeprimides o embarassades, usuaris d'àmbits vulnerables i el personal d'aquests centres. Els casos greus de la malaltia també s'hauran de testar per controlar la Covid.


Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

També hauries de llegir
Fa 35 setmanes

Els positius al coronavirus ja no han de fer quarantena

Participació