La Diputació destinarà 7,4 milions d’euros més als ens locals gironins

És un fons extraordinari per a reduir els perjudicis causats per la pandèmia a les hisendes locals i contribuir a la recuperació econòmica

Miquel Nogué i Josep Maria Bagot han presentat aquests fons des de la Diputació de Girona.
Miquel Nogué i Josep Maria Bagot han presentat aquests fons des de la Diputació de Girona. | @DiputacióGirona.
NacióGarrotxa
25 de març del 2022
Actualitzat a les 10:25h
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat de Suport a les Entitats Locals, Josep Maria Bagot, han presentat aquest dijous, a la sala Ferran Agulló de l’ens supramunicipal, el fons econòmic extraordinari que la Diputació ha creat aquest 2022 per a minimitzar els perjudicis causats per la pandèmia a les hisendes dels ens locals i contribuir a la seva recuperació econòmica.  
 
Es tracta d’unes subvencions adreçades als ajuntaments i els consells comarcals de les comarques gironines i que tindran una dotació total de 7,4 milions d’euros. Aquests ajuts s’afegeixen al Fons de Cooperació Econòmic i Cultural, la línia amb l’import més elevat entre les que atorga la corporació i que enguany arriba als 21,1 milions d’euros destinats als ajuntaments, i als convenis anuals amb els consells comarcals, de 5,3 milions el 2022.  
 
En total, són 33,8 milions d’euros d’ajuts directes als ens locals durant aquest any des de l’Àrea de Cooperació Local. El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha subratllat: "L’ADN de la Diputació és ser al costat dels ens locals de les comarques gironines. Era el moment de fer aquest esforç addicional per a ajuntaments i consells comarcals i, sobretot, ajudar qui més ho necessita, els municipis més petits". I ha afegit: "Aquest fons és històric; no s’havia creat mai abans a la Diputació. I, a més, és de lliure disposició per als ajuntaments: no marquem nosaltres què han de fer amb els ajuts, sinó que ells marquen per a què els volen".

Als ajuntaments, els correspondrà una aportació de 7 milions d’euros. A cadascun d’ells, se li assignarà un import fix determinat en funció del nombre d’habitants. El barem dona prioritat als municipis més petits i és el següent:
  • Fins a 10.000 habitants: 20.000 euros.
  • De 10.001 a 20.000 habitants: 15.000 euros.
  • De 20.001 a 40.000 habitants: 10.000 euros.
A més, també els correspondrà un import variable en funció de criteris socials com l’índex d’atur, l’envelliment de la població (percentatge de persones de 65 anys o més respecte al total d’empadronats) i el seu nivell de renda. En aquest sentit, s’ha decidit fixar un topall màxim de 200.000 euros per a l’Ajuntament de Girona, el municipi més gran de la demarcació, per no perjudicar els pobles més petits. En aquests ajuts, cap municipi rebrà menys de 20.000 euros.  

Pel que fa als vuit consells comarcals, rebran un import total de 400.000 euros. Tindran un import fix igual per a tots ells (20.000 euros) i un import variable en funció de la seva població, el nombre de municipis i la seva superfície. 

Els ens locals podran destinar la subvenció a les despeses corrents de la seva competència i, en el cas dels ajuntaments, també a inversions. El diputat de Suport a les Entitats Locals, Josep Maria Bagot, ha manifestat: "Davant d’una situació excepcional, des de l’àrea hem respost amb el mateix grau d’excepcionalitat. Perquè així entenem la nostra responsabilitat com a diputats de govern que gestionem els recursos públics de la Diputació de Girona".

"Aquest ha estat, sens dubte, el mandat dels grans reptes. Vam començar responent als estralls que ens va provocar el Gloria i ara estem donant resposta a les necessitats de la ciutadania de la demarcació per recuperar econòmicament i socialment els nostres pobles i ciutats després de dos anys de pandèmia", ha afegit el diputat Josep Maria Bagot.
 

 
Arxivat a