Es crea el Col·laboratori CatNord de les comarques gironines per a l'impuls de les polítiques digitals

El nou laboratori comptarà amb la UdG, la Diputació, l'AENTEG i els ajuntaments d'Olot i de Girona

Alguns dels qui van participar en la presentació del Col·laboratori CatNord.
Alguns dels qui van participar en la presentació del Col·laboratori CatNord. | @Govern.
NacióGarrotxa
21 de març del 2022
Actualitzat a les 10:17h
Les comarques gironines se sumen al Col·laboratori Catalunya en l'impuls que porta a terme el Departament de Polítiques Digitals del Govern. El Col·laboratori CatNord comptarà amb la Universitat de Girona (UdG), la Diputació, l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies (AENTEG) i els ajuntaments d'Olot i Girona.

La iniciativa s'ha presentat aquest passat dijous en un acte al Parc Científic de la UdG i va comptar amb la presència de la directora general de Societat Digital, Anna Barbany, que ha destacat que la posada en marxa del Col·laboratori CatNord suposa "la consolidació del projecte" i ha deixat clar que continuaran impulsant-lo en altres parts del territori.

El de les comarques gironines és el tercer que es posa en marxa a Catalunya després del Col·laboratori CatSud i el Col·laboratori Anoia. Es tracta doncs d'una xarxa de col·laboració entre administracions, universitats, empreses, ciutadania i centres de recerca, vinculada en aquest cas al territori gironí. En aquest sentit, Barbany destaca que parteix dels laboratoris o espais d’experimentació existents i aprofita els actius i coneixements dels diversos actors clau al territori per innovar conjuntament i resoldre els reptes que es plantegen en aquesta zona.

Amb les entitats participants actualment, al Col·laboratori CatNord s’hi podran treballar projectes a l'entorn d'àmbits com el turisme de coneixement, la unió de natura i tecnologia, la innovació digital en escoles d’alta complexitat, la indústria de l’alimentació ecològica o la comunió d’ètica i intel·ligència artificial.

A l’acte de presentació també hi ha intervingut el vicerector de Projectes Estratègics de la UdG, Josep Calbó, i el director adjunt de la Fundació i2CAT, Artur Serra, a més de representants de la resta d’actors i entitats.

Durant l’acte també s’ha ofert la visió del Col·laboratori Catalunya a curt i llarg termini, que passa per continuar promovent l’extensió de les iniciatives territorials arreu del país i per consolidar-se com a agent coordinador i referent dels col·laboratoris desplegats amb l’objectiu últim de dotar Catalunya d’un sistema d’accés universal a la innovació.

El tercer a Catalunya
A mitjan 2020, la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat va impulsar el primer col·laboratori de Catalunya, el Col·laboratori CatSud, com a pilot per provar el concepte, la metodologia i el funcionament real d’un col·laboratori al territori català i valorar la viabilitat d’estendre el projecte a tot el país.

Els promotors d’aquell primer col·laboratori van ser, a més de Polítiques Digitals, la Fundació i2CAT, la Diputació de Tarragona, els ajuntaments de Tarragona, Reus i Amposta, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Clúster del Moble i l’Associació Reus Ciutat Sàvia.

Des d’aleshores, els membres inicials del CatSud i d’altres entitats que s’hi han anat adherint han posat en marxa, col·laborativament, diferents projectes d’innovació social i digital que abans d’aquesta posada en comú haurien estat molt més difícils de promoure.
Arxivat a