La Fundació Impulsa cerca mentors a la Garrotxa per ajudar joves a acabar els estudis

L'entitat ha rebut 270 sol·licituds per acollir-se a la beca, que promou la igualtat d'oportunitats i acompanya els adolescents en la formació, inserció laboral i creixement personal

Una sessió formativa d'Impulsa amb joves garrotxins.
Una sessió formativa d'Impulsa amb joves garrotxins. | @FundacioImpulsa.
NacióGarrotxa
15 de març del 2022
Actualitzat a les 9:27h
La Fundació Impulsa cerca persones i empreses a la Garrrotxa que vulguin sumar-se a la seva xarxa de mentors, persones amb trajectòria sòlida i vinculació al territori que acompanyin en el seu creixement professional i humà els joves d'entre 16 i 20 anys seleccionats per rebre la Beca Impulsa, que s'han compromès de cara el curs 2022-2023, a continuar la seva formació, però que es troben en una situació socioeconòmica vulnerable. L'any passat, 23 alumnes de la comarca es van beneficiar del projecte.

A través del pla de formació del Programa Impulsa Mentoria, els mentors adquireixen coneixements i habilitats vinculades amb els estils de comunicació, l'empatia, l'escolta activa, entre d'altres. Aquests aprenentatges són implementables tant per la bona mentorització del jove, com en l'àmbit professional.  

Així mateix, aquestes formacions ajuden a promoure relacions transformadores que permetin un creixement bidireccional i compartit. Formar part del Programa de Mentoria implica un compromís de mínim un any i òptim de dos i una dedicació d'aproximadament 5 hores al mes, entre trobades amb el jove, formacions i seguiment amb l'equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa. Des de l'associació destaquen que la Mentoria "s una oportunitat per posar en valor l'experiència personal i professional, així com per enriquir-se a través d'una formació transversal i humana". Per a inscriure's cal entrar en aquest enllaç.   
 
També existeix la proposta de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) per a empreses, dirigida a organitzacions que vulguin involucrar els seus treballadors fent de mentors a través de voluntariat corporatiu. "La mentoria és una experiència que fomenta el compromís i la pertinença dels treballadors vers l'empresa. A través de les diverses formacions i de l'experiència de la pròpia mentoria, els treballadors adquireixen unes competències transversals que li serviran tant en l'àmbit laboral com en d'altres àmbits de la vida", explica la fundació. 

270 sol·licituds per al curs 2022–23
Centres educatius de la Garrotxa, Berguedà, Osona, el Moianès, el Bages, el Baix Empordà, Terrassa i Sabadell han presentat més de 270 sol·licituds per optar a les beques Impulsa per al curs 2022-23. L'equip psicopedagògic de la fundació està fent el procés de selecció dels joves que rebran acompanyament el pròxim curs. La selecció es fa tenint en compte criteris qualitatius com l'esforç, la constància, el compromís i la motivació per continuar els estudis de Formació Professional (FP), així com aspectes entorn a la situació socioeconòmica familiar.

Per altra banda, els candidats ja han participat en una sessió en la qual se'ls va donar a conèixer en detall la Fundació Impulsa i el Mètode Impulsa. Seguidament, s'inscriuran a una entrevista amb una tècnica de l'equip psicopedagògic de la fundació perquè aquest els pugui conèixer en profunditat i així poder fer un bon aparellament amb el mentor assignat, en el que es tenen en compte aspectes com la personalitat, els interessos, la disponibilitat, la branca tècnica, el lloc de residència i l'edat, principalment. 

Què és la Fundació Impulsa
La Fundació Impulsa promou la igualtat d'oportunitats dels joves i els acompanya en la seva formació, inserció laboral i creixement personal, amb el suport de persones i organitzacions del territori, en especial del teixit empresarial. El programa va dirigit a joves amb compromís i motivació per seguir formant-se que tenen dificultats socioeconòmiques i que han rebut la beca Impulsa per tal d'accedir a cicles de Formació Professional (FP).  

L'acompanyament es fa d'una manera integral, oferint suport en diferents àmbits: econòmic, a través del finançament dels estudis de Formació Professional; tecnològic, amb la donació d'un ordinador portàtil; humà, amb formacions en competències transversals i fent voluntariat a una entitat del territori i; social, amb l'acompanyament d'una persona mentora, i laboral, amb formacions en competències professionals i acompanyament en la inserció en el mercat de treball. 

El 90% de joves de l'Impulsa es titulen
L'objectiu és vetllar per tal que els joves becats obtinguin una titulació, coneixements i accés al mercat laboral per revertir la seva situació socioeconòmica. Per fer-ho, la fundació compta amb el suport d'organitzacions del teixit empresarial i social que aporten els seus recursos econòmics i humans per avançar en la cohesió social i la dinamització del territori. Més d'un 90% dels joves que participen del programa es titulen cada any, molt per sobre del 50% de la mitja de Catalunya. L'associació atribueix bona part d'aquest èxit en l'acompanyament individualitzat de la mà de la figura del mentor que estimula el pensament i la reflexió del jove i l'ajuda a detectar i enfrontar conflictes. 
Arxivat a