L'institut escola Salvador Vilarrasa de Besalú reivindica continuar la jornada intensiva

El director del centre lamenta que el Departament d'Educació no vulgui reunir-se amb ells per arribar a un acord

La manifestació de la comunitat educativa al pont de Besalú.
La manifestació de la comunitat educativa al pont de Besalú. | ACN.
NacióGarrotxa
10 de març del 2022
Actualitzat a les 9:56h
Diverses famílies, alumnes i professors de l'institut escola Salvador Vilarrasa de Besalú (Garrotxa) s'han manifestat aquest dimecres a la tarda per a demanar que el Departament d'Educació els mantingui la jornada compacta. El director del centre, Pep Invernó, assegura que moltes famílies ja han començat a inscriure els fills en d'altres centres d'Olot, Figueres o Banyoles que fan aquest horari intensiu.

Fins ara, els alumnes d'aquest institut escola ja el feien, però el Departament d'Educació ha decidit que a partir del curs vinent hauran de fer jornada partida. Invernó recorda que ha sol·licitat en reiterades ocasions una reunió amb Educació per a parlar-ne, però encara no ha rebut resposta. El director ha advertit que si no s'accepta el canvi, la jornada partida suposarà "la mort de l'ESO" a l'institut escola perquè els alumnes marxaran.
 
Besalú es troba a pocs quilòmetres d'Olot, Banyoles i Figueres i això fa que moltes famílies tinguin alternatives a prop per a portar els seus fills a centres on facin la jornada intensiva. De fet, Invernó ha assegurat que hi ha alguns pares que han avisat que es canviaran d'institut si els fills no poden fer l'ESO en jornada intensiva. Segons el director, actualment hi ha "un 90% de les famílies" d'aquest institut escola que vol continuar fent l'horari actual.

Més enllà de la voluntat dels pares, Pep Invernó ha recordat que fer jornada partida suposa un fre en l'aprenentatge dels alumnes, ja que molts d'ells rendeixen molt menys a les classes que es fan a la tarda. Per altra banda, considera que el centre no té prou espais per a oferir servei de menjador a tots els alumnes si es fa jornada partida. De fet, el director assegura que a dia d'avui ja es fan dos torns (un a dos quarts d'una i un altre a un quart de tres), amb uns 160 alumnes al dia, quan la capacitat és de 60 persones per torn.

La manca d'espais també fa que amb la jornada intensiva a l'ESO tots els alumnes de l'institut escola només coincideixin tres hores al dia. Això permet utilitzar espais que queden buits mentre altres cursos ja no fan classes i optimitzen les aules al màxim.
 

La manifestació ha recorregut alguns dels carrers principals del nucli antic de Besalú fins arribar a les portes de l'institut escola. Foto: ACN.


Sense resposta d'Educació
Davant la proposta del Departament d'Educació de cara al curs vinent d'implantar la jornada partida al centre, fa tres mesos que la direcció de l'institut escola Salvador Vilarrasa ja va demanar reunir-se amb representants del Departament per a cercar una sortida. Ara fa un mes, la direcció del centre va insistir a fer la trobada. Malgrat tot, mai no n'han obtingut resposta. El director creu que les formes d'Educació "deixen molt a desitjar", però confia que després de la mobilització d'aquest dimecres s'obrin a trobar una data per a parlar d'aquesta qüestió.

La manifestació ha arrencat a les escales del pont de Besalú i ha recorregut alguns dels carrers principals del nucli antic del municipi fins arribar a les portes de l'institut escola. A la tanca hi han penjat les pancartes reivindicatives que han mostrat alumnes i famílies durant la protesta.

De cara al futur no es plantegen més mobilitzacions, però no descarten fer altres accions si el Departament d'Educació no vol escoltar-los. "Està clar que anirem tots a l'una, no defallirem i no farem jornada partida a l'ESO", ha afegit el director.