Olot impulsa rehabilitar la plaça Major amb una inversió de prop de mig milió euros

El projecte –que s'emprendrà en dues fases– respon a les demandes de veïns, propietaris i comerciants amb l'objectiu dinamitzar i potenciar aquest espai emblemàtic de la capital

La plaça Major d'Olot és el centres neuràlgic de les Festes del Tura i de la vida olotina.
La plaça Major d'Olot és el centres neuràlgic de les Festes del Tura i de la vida olotina. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
03 de març del 2022
Actualitzat a les 12:23h
El regidor de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, i l'arquitecte Eduard Callís han presentat aquest matí en seu municipal el Projecte de reparació de la urbanització de la plaça Major de la capital de la Garrotxa, que permetrà rehabilitar i millorar aquest espai emblemàtic i neuràlgic de la ciutat. 
 
L’actuació s’emmarca en el projecte de rehabilitació i dignificació del Nucli Antic, dins del Pla integral d’accions de millora (PIAM), el pla de regeneració urbana i social que impulsa l’Ajuntament d’Olot i que inclou accions com el Pla d’habitatge, la Galeria dels Sastres o activitats de promoció comercial.

El projecte arriba després de les renovacions i remodelacions realitzades a altres espais del Nucli Antic com la plaça del Conill, la plaça Campdenmàs o la plaça del Carme, i recull les demandes dels veïns, dels propietaris i dels comerciants de la zona. 
 
Rehabilitació en dues fases
La majoria dels edificis d’aquest punt neuràlgic es va reformar a les darreries del segle XIX o durant primera meitat del segle XX i la plaça compta com a Bé Cultural d’Interès Local la Casa de Can Casabona, situada al número 7. 
 
La rehabilitació de la plaça Major constarà de dues parts: en primer lloc l’actuació en l’àmbit d’urbanització, i, en segon lloc, es portarà a terme la renovació de les façanes dels edificis. 
 
Pel que fa a la primera fase, l'objectiu és conservar un dels espais simbòlics més representatius de la ciutat i amb més valor patrimonial. Per això, s’actuarà en una superfície total de 1.913,22 m² retirant parterres, reparant trams de canal i paviments malmesos, soterrant el cablejat aeri i es canviarà el mobiliari urbà (bancs, papereres i senyals de trànsit). Per últim, el projecte també inclou la restauració i posada en marxa de la font del carrer Sant Ignasi
 

L'arquitecte Eduard Callís i el regidor Estanis Vayreda han presentat els detalls de la iniciativa. Foto: @olotuit.


Pel que fa a la segona fase, s’actuarà en la rehabilitació de les façanes, reparant incidències que afectin l’estructura o a la salubritat dels edificis. S’ha previst la retirada de coberts, tendals i elements disconformes, reparar elements de les façanes com barbacanes, canals i remats en mal estat i es sanejaran i repararan els revestiments. A més, també es portarà a terme el pintat integral segons l’estudi cromàtic de la plaça i se substituiran les persianes que es trobin en mal estat. 
 
En conjunt, el projecte suposa una inversió de prop de 500.000 euros. L’Ajuntament d’Olot traurà ben aviat una convocatòria d’ajudes per a tots els propietaris, comunitats i comerciants que vulguin rehabilitar els immobles. D’aquesta manera, el Consistori finançarà fins al 90% de l’actuació sempre que es compleixi amb els paràmetres i requisits marcats a les bases. 

El projecte de millora de la plaça Major, que signa Un parell d’arquitectes (Eduard Callís i Guillem Moliner) s’ha treballat de manera participativa amb el Consell de Barri del Nucli Antic
 
La rehabilitació de la plaça Major arriba després de la renovació de quatre places del centre de la ciutat, una iniciativa que es va iniciar l’any passat i que ha permès remodelar i obrir a la ciutadania el claustre i dependències de l’Escola d’Art d’Olot i reutilitzar locals buits com a sales d’exposicions o estudi, entre altres.  

L'Ajuntament ja va aprovar despendre 120.000 euros per a canviar l'enllumenat i el paviment  de la plaça Major d'Olot l'any 2015.
 
Arxivat a