El PSC d'Olot lamenta que l'Espai Cràter neixi amb mancances

Josep Guix i Marina Alegre també reclamen que es tiri endavant la moció que va aprovar convertir la Torre Castanys, on hi havia el Museu dels Volcans, en una exposició permanent sobre el riu Fluvià

Josep Guix i Marina Alegre al Parc Nou d'Olot.
Josep Guix i Marina Alegre al Parc Nou d'Olot. | Martí Albesa.
23 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:25h
Els socialistes olotins, en veu del regidors Josep Guix i Marina Alegre, que van convocar els mitjans locals ahir a la tarda al Parc Nou d'Olot, celebren la posada en marxa de l'Espai Cràter a Olot, un projecte educatiu de divulgació de la vulcanologia al qual han donat suport des d'un bon principi. Tanmateix, lamenten que no s'hagi tingut en compte les al·legacions presentades a l'equip de govern de Junts en relació al que consideren diverses "mancances".

Segons el portaveu del PSC una d'aquestes falles és que no s'ha pensat a tenir-hi una cafeteria, com ocorre en la majoria de centres expositius, és a dir, un lloc on poder seure i mentre es pren alguna cosa poder planificar la visita i/o l'estada a la ciutat. "Un espai d'aquestes característiques hauria de disposar d'aquest servei. L'equip de govern sosté que d'aquesta manera la resta de bars i restaurants de l'entorn se'n veuran beneficiats, però creiem que això és tenir molt poca ambició a l'hora enfocar el projecte, ja que la dinamització dels comerços olotins no hauria d'anar lligada a cobrir mancances de l'Espai Cràter". 

També, troben excessiu l'auditori que s'hi ha construït. Una sala per a 100 persones no era una necessitat en una zona de la ciutat que ja disposa d'espais per a grans conferències i esdeveniments, com la Sala El Torín o el Casal Marià. 

Igualment, consideren que caldria invertir més recursos a connectar l'Espai Cràter amb el Firal, perquè els visitants tingsin una via directea al centre de la ciutat, una connexió que ja s'havia previst al Pla General. 

Si l'auditori el consideren un excés, els espais d’informació i el de la botiga, són el defecte, ja que els consideren massa petits. "L’Espai Cràter hauria de ser el punt de partida dels visitants per a conèixer Olot i la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es tracta d’un equipament idoni per a dinamitzar el nucli antic d’Olot i malauradament veiem que l’espai destinat a la informació serà petit", ha advertit Guix,  De fet, amb aquesta idea, des del grup socialista han demanat que s’inclogui dins de l’Espai un documentari sobre el Parc Natural i la Zona Volcànica
 

La Torre Castanya ha allotjat durant més de trenta anys el Museu dels Volcans. Foto: Martí Albesa.


Una proposta per a la Torre Castanys?
El Museu dels Volcans, a la Torre Castanys, tancarà, després de més de trenta anys de funcionament, en els pròxims dies, just quan es posi en marxa per al públic l'Espai Cràter. Per això, la regidora Marina Alegre ha recordat que al ple del mes de juny del 2021 es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup socialista que proposava impulsar una exposició divulgativa sobre el Fluvià a l'antic museu dels volcans. "Ara, estem sorpresos que l'alcalde assegurés en la presentació de l'Espai Cràter que s'hi volen ubicar més oficines del Parc Natural", ha comentat.

"Creiem que una proposta aprovada per unanimitat de tots els grups –ha afegit– hauria de ser prioritària i temem que l'equip de govern, com ja ha succeït en altres ocasions, tiri pel dret", sense tenir en compte aquesta proposta.

Per als socialistes olotins la Torre Castanys és una oportunitat fantàstica per a fer de la ciutat una referència a nivell català de divulgació dels seus rius. Podria ser l'epicentre d'un eventual consorci d'ajuntaments i consells comarcals dels municipis que banya el nostre riu, a nivell consultiu, des d'on impulsar millores per a deixar "de viure d'esquena al riu", segons Josep Guix.
 

El Museu dels Volcans deixarà d'existir el mes de març amb l'obertura de l'Espai Cràter. Foto: Martí Albesa.


El portaveu del PSC sempre ha defensat que el riu Fluvià representa un eix vertebrador de la ciutat d’Olot. "Podria ser un exemple de com els espais naturals poden conviure amb els espais urbans, però fa massa temps que la ciutat viu d’esquena al riu. Son poques les accions que al llarg dels anys, l’Administració Local ha desenvolupat per potenciar els valors que el riu pot oferir a la ciutat", ha afirmat. Precisament, d'aquest "viure d'esquena al riu" ha posat l'exemple de la recent aprovació de l'arranjament de l'avinguda Pere Badosa, entre el Club Natació Olot i el càmping de les Tries, ja que "novament s'ha fet sense pensar en la gent, sense carrils bici i altres elements de sostenibilitat ambiental".

 
Arxivat a