Acció Climàtica s'obre a incorporar els titulars dels terrenys en la gestió de l’Espai Natural de l’Alta Garrotxa

Les organitzacions forestals celebren el canvi d’actitud del Govern i deixen en suspens el contenciós administratiu presentat contra l’aprovació del Pla de protecció

Entorns forestals d'Oix, a l'Espai Natural de l'Alta Garrotxa.
Entorns forestals d'Oix, a l'Espai Natural de l'Alta Garrotxa. | @CFC.
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:42h
El mes d’abril de l’any passat, set de les principals organitzacions de propietaris forestals catalanes, amb el Consorci Forestal de Catalunya al capdavant, van interposar de manera conjunta un recurs contenciós administratiu contra el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa
 
El Pla havia estat aprovat ara fa un any pel govern de la Generalitat i les entitats van interposar el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que la normativa es va aprovar després d’un procés de  participació del tot irregular. Denunciaven que no s’havia donat resposta a moltes de les al·legacions presentades des del territori, amb l’ànim de contribuir a resoldre la problemàtica d’aquesta zona natural tan sensible, una problemàtica que compromet la seva gestió i el futur de l’espai.
 
La proposta de Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa, a banda d’incompliments dels propis compromisos de l’aleshores Departament de Territori i Sostenibilitat, també presentava importants contradiccions amb l’Estratègia de la Biodiversitat, aprovada pel mateix govern. Una  estratègia que, entre d’altres aspectes, es comprometia precisament a impulsar una gestió compartida amb ens locals i amb propietaris dels terrenys en espais naturals protegits. 
 
Ara, els representants de les entitats demandants, celebren el canvi d’actitud del
Departament d’Acció Climàtica
i el ferm compromís del nou director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, de donar un tomb a aquesta situació i de treballar per donar el compromís d’incorporar als titulars dels terrenys als òrgans de gestió dels espais naturals protegits.

En resposta al nou tarannà de la Direcció General de Polítiques Ambientals, les set entitats ja han anunciat que deixen en suspens el contenciós i han començat a treballar en una taula de diàleg per abordar aquesta i d’altres problemàtiques. Aquestes organitzacions consideren que la implicació dels gestors i propietaris de les finques, és imprescindible per aconseguir l’objectiu de conservació i de millora de l’espai que persegueix el Pla de Protecció. 
 
El Consorci Forestal recorda que la incorporació dels titulars dels terrenys als òrgans de gestió dels espais naturals és un fet que ja es dona en espais de referència com el Parc Natural del Montseny, així com en països que, com l’estat francès, sovint han estat un referent en polítiques de biodiversitat i de recolzament a la gent del territori.