L'empresa adjudicatària de la protecció d'animals de la Garrotxa va ser sancionada el 2020

Caniausa va ser denunciada per FAADA i multada per l'Ajuntament de Barcelona després de cometre tres infraccions greus contra el benestar animal

Caniausa va ser sancionada per tres infraccions greus contra una colònia de gats ferals.
Caniausa va ser sancionada per tres infraccions greus contra una colònia de gats ferals. | AC.
18 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:26h
L’empresa Caniausa, que el Consell Comarcal de la Garrotxa va escollir en la licitació feta l'any 2021 –en detriment de Terra Viva–, per a gestionar el servei de recollida i custòdia d’animals de la comarca, va ser denunciada l'any 2020 per FAADA (Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) i posteriorment sancionada econòmicament per l’Ajuntament de Barcelona per haver abandonat i no haver proporcionat atenció veterinària ni identificar i esterilitzar 19 gats d’una colònia feral.

Els fets van succeir durant l’estiu de 2020, quan l’entitat Barcelona Gat i Gos, va posar en coneixement de FAADA que Caniausa havia estat contractada per una empresa de la Zona Franca per a fer la captura i retirada d’una colònia de gats que vivia a les instal·lacions de l’empresa.

FAADA va contactar amb l’Ajuntament de Barcelona perquè aquests gats fossin lliurats a Barcelona Gat i Gos, els encarregats de gestionar les colònies felines de la zona. El consistori barceloní va fer tres requeriments abans que Caniausa no informés que retornava 17 dels 19 gats, per bé que, finalment, només en va lliurar 15: cap ni un no estava esterilitzat ni identificat, alguns tenien greus problemes oculars, un conservava un perdigó incrustat en una orella, i diversos felins no van ser reconeguts per les alimentadores com a gats d’aquella colònia...

La Fundació va posar una denúncia per abandó, falta d'atenció veterinària, per no identificar i esterilitzar i per capturar animals sense autorització de l'administració competent. Ara, l’empresa ha reconegut la seva responsabilitat en els fets denunciats i ha pagat la multa de 9.000 euros imposada per l’Ajuntament de Barcelona.

Segons David Serramitjana, president de Terra Viva, sobre Caniausa pesen moltes crítiques d’associacions i particulars d’arreu de Catalunya per la seva fosca gestió dels serveis que ofereix. "Veiem amb optimisme aquesta petita victòria oficial, perquè ajuntaments i institucions prenguin consciència de les males praxis i actuïn en conseqüència".

Després que el 28 de setembre de 2021 Terra Viva, la protectora d'animals de la Garrotxa anunciés que, per mandat del Consell Comarcal de la Garrotxa, havia de deixar de prestar aquest servei després de 10 anys de dedicació –per haver estat apartada de la licitació oberta el mes d'abril, pendent d'un recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic des del mes de maig–, l'ens supracomarcal va anunciar que, de forma temporal, havia atorgat aquest servei a una empresa anomenada "Solucions de benestar animal dels sense sostre", que és gestionada pel veterinari local Xavier Lucas.

Caniausa  podria tenir presència a la Garrotxa
Caniausa es va presentar juntament amb la protectora garrotxina Terra Viva, a la licitació del 2021 per a gestionar el servei de recollida i custòdia d’animals de la Garrotxa. Tot i no complir amb els requisits establerts a les bases del concurs –segons Terra Viva–, el Consell Comarcal va escollir aquesta empresa.

Si no fos perquè des de Terra Viva van interposar un recurs per les diferents irregularitats que es van donar durant el procés de licitació –recurs que actualment continua en mans del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic– Caniausa seria ara mateix la responsable de tots els animals perduts i abandonats de la Garrotxa.

Des de Terra Viva demanen al Consell Comarcal responsabilitat i coherència a l’hora de prendre decisions en el futur, "i que no permeti que una empresa amb tan poca ètica i sensibilitat envers els animals formi part del teixit social i empresarial de la nostra comarca". 

 
Arxivat a