VÍDEO L'església vella de Castellfollit de la Roca ja és propietat del poble

Gràcies a un procés d'immatriculació a la inversa, iniciat el 2018 per l'equip de govern del batlle Miquel Reverter, l'espai podrà ser declarat bé cultural d'interès local

16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:18h

"Hem tornat al poble el que era del poble", ha dit aquest matí el batlle de Castellfollit de la Roca, Miquel Reverter (ERC), després d'anunciar el retorn de l'església vella de Sant Salvador al municipi gràcies a un procés, iniciat l'any 2015, d'immatriculació a la inversa, és a dir, amb la inscripció ja oficial per part de l'Ajuntament, al Registre de la Propietat, de tot l'edifici parroquial.

D'aquesta manera, amb el retorn de l'antiga església al poble –anomenada Església-Museu de Castellfollit de la Roca–, es podran iniciar els tràmits per a convertir l'espai en un bé cultural d'interès local (BCIL) per aconseguir-ne la protecció com a element patrimonial cultural català i, així, també, poder adaptar l'edifici a les normatives vigents de cara a convertir l'edifici en un espai que aculli actes de diversa mena, especialment relacionats amb la cultura i el turisme, no endebades hi passen vora 27.000 persones a l'any.
 

El batlle, Miquel Reverter, davant de la façana de l'església vella de Castellfollit de la Roca. Foto: Xavier Borràs.


L'església vella, situada al capdamunt del cingle basàltic de Castellfollit de la Roca, és d'origen romànic (segles XI-XII), amb unes primeres referències documentals del segle XV, per bé que ha patit nombroses modificacions pels terratrèmols i les diverses guerres que van assolar el territori garrotxí, encara que, si més no, es conserva una finestra romànica. Hi destaquen l'estil renaixentista tardà i el campanar de planta quadrada, al qual es pot accedit i tenir unes vistes privilegiades del poble i del cingle.

Amb l'esclat de la guerra d'agressió (1936-1939), va deixar de ser una església de culte, ja que va ser cremada i el sostre es va esfondrar. Després d'aquests fets, la nova església parroquial es va bastir als terrenys on s'havia de construir les noves escoles republicanes municipals. L'edifici actual es va recuperar als any vuitanta del segle passat, gràcies a "l'esforç de molts veïns del poble", com ha volgut recordar, en homenatge, el batlle, Miquel Reverter.
 

L'interior de la nau, que serà be cultural d'interès local per a la seva protecció patrimonial. Foto: Xavier Borràs.


El procés, que es va iniciar l'any 2018 –tot i que al 2015, quan va entrar l'actual equip de govern d'ERC a l'Ajuntament ja se'n va fer uns primers passos–, partia del fet que es conservava un document de cessió per part del Bisbat de Girona, datat l'any 1966, i, per bé que ningú no constava com a propietari, el Consistori exercia com a responsable de l'indret en base a la cessió pactada (per raó de 99 anys), malgrat que la diòcesi no en tenia la potestat. Posteriorment, doncs, es va iniciar el procés de reapropiació, de fet una immatriculació de l'edifici a nom de l'Ajuntament, amb la inscripció de la finca al Registre de la Propietat, ja que no constava registrada enlloc.

Amb aquesta "fita històrica", com l'ha batejada Miquel Reverter, finalment l'Ajuntament podrà demanar les subvencions necessàries perquè l'espai compleixi totes les normatives i pugui esdevenir un centre cultural i de promoció del municipi. Fins ara, l'església vella ha complert una funció cultural, social i d'acollida turística a Castellfollit: s'hi han fet des d'exposicions a representacions d'espectacles i, també, reunions tècniques, administratives o associatives.
 

La façana d'entrada a l'església vella de Castellfollit de la Roca. Foto: Xavier Borràs.