Exigeixen solucions urgents i definitives contra els greus danys de fauna salvatge al camp

Unió de Pagesos alerta de l’increment continu d'estralls, sobretot de senglars i conills, que ara s'agreugen amb la sequera

La població de senglars a Catalunya se situa entre 200.000 i 250.000 exemplars
La població de senglars a Catalunya se situa entre 200.000 i 250.000 exemplars | Carme Molist.
NacióGarrotxa
10 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:37h
Unió de Pagesos reclama al Govern una solució urgent i definitiva per a combatre els greus danys que provoca la fauna salvatge al sector agrari a Catalunya –i que van en augment. El sindicat reitera, des de fa anys, l’exigència que es portin a terme els canvis necessaris legislatius i de mesures de gestió per a combatre aquests estralls, ara molt agreujats amb la forta sequera que afecta el territori i que està portant al límit la situació de les explotacions agràries, que veuen amb impotència com aquesta fauna, sobretot senglars i conills, arrasen els sembrats segons la zona.

Per a la pagesia, el risc sanitari que suposen les elevades densitats de senglar és motiu de preocupació, sobretot pel que fa a l’alerta de malalties com la pesta porcina africana (PPA), de la qual ja s’ha detectat casos en alguns països europeus. A més, senglars, cérvols i cabirols provoquen cada vegada un nombre més alt d’accidents de trànsit.
 
Unió de Pagesos alerta que a les comarques de la Plana de Lleida, des de fa mesos la sobrepoblació de conills no para de créixer i, com a conseqüència, han augmentat molt els danys tant als camps de cereals com als arbres de fruita dolça, entre altres conreus. Els senglars continuen sent una plaga al territori, i especialment a les comarques de Girona. Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la població de senglars a Catalunya se situa entre 200.000 i 250.000 exemplars i caldria reduir-la un 60%. Altres espècies com els tudons, els ànecs o els cabirols també continuen augmentant i provocant importants danys en determinades zones.
 
Davant d’aquesta situació, el sindicat denuncia que els canvis necessaris per a gestionar aquesta fauna i per reduir les sobrepoblacions s’endarrereixen des de fa anys. Actualment, el sector torna a estar pendent que es concretin les mesures del Pla de govern aprovat el 21 de setembre del 2021, que preveia l’elaboració d’un nou Pla estratègic per a la reducció de danys i gestió d’espècies cinegètiques, així com impulsar, dissenyar i actualitzar la normativa referent a la caça.
 
Unió de Pagesos reitera la seva reclamació al Govern i al Departament d’Acció Climàtica perquè destinin els recursos econòmics i humans necessaris per fer front a la gestió de la fauna salvatge per aconseguir unes poblacions sostenibles en l’aspecte ambiental i compatibles amb l’activitat agrària. Els recursos haurien de permetre aplicar mesures concretes a cada territori per reduir de manera efectiva les sobrepoblacions, amb l’increment de les captures, la gestió del medi, com ara la neteja de barrancs, i actuacions en zones de seguretat al llarg d’infraestructures viàries i ferroviàries, entre altres.
 
El sindicat denuncia que tampoc no s’estan fent servir les eines de les quals ja es disposa i reclama una vegada més la declaració i l’aplicació de l’emergència cinegètica a les zones que superin els llindars de població establerts a la resolució de vedes (50 conills/km2 i 8 senglars/km2), per a poder actuar en els casos en què no ho faci el titular cinegètic i reduir la densitat de població per sota dels llindars.
 
Una altra eina que recull la legislació vigent i que ajudaria la pagesia a protegir els seus conreus dels danys de la fauna cinegètica és l’autorització excepcional de caça per danys. Per aquest motiu, Unió de Pagesos demana que no es posin traves a les sol·licituds que presenta la pagesia per dur a terme actuacions dins de les seves finques per a la protecció dels conreus, com ara aguaits, instal·lació de gàbies, etc.
 
Així mateix, el sindicat reclama la posada en marxa de manera urgent del Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals, que ha de donar resposta a la pagesia afectada en llocs on el titular cinegètic no hi actua o hi ha dificultats que no permeten fer front als danys.
 
En cas de danys a les explotacions agràries, també cal garantir que la pagesia sigui totalment indemnitzada, i amb un sistema no arbitrari i àgil de peritatge. En aquest sentit, cal que s’estableixi l’obligatorietat de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil amb una franquícia mínima de l’1% per cobrir els danys a l’activitat agrària i forestal als titulars dels espais cinegètics, ja siguin públics o privats.
 
Unió de Pagesos també exigeix des de fa anys una nova llei de gestió de la fauna cinegètica, amb l’objectiu de superar la legislació actual, obsoleta, que data del 1970, perquè doni resposta a la situació actual de danys de fauna, redueixi la burocràcia i estableixi noves responsabilitats i obligacions per als diferents agents: Administració, caçadors i pagesia.
 
El responsable de Fauna Cinegètica d'Unió de Pagesos, Ramon Comes; el coordinador nacional, Joan Caball, i el coordinador territorial de Lleida, Josep Sellart, han explicat aquest dimecres aquestes qüestions en una roda de premsa a Lleida.

Arxivat a