Va existir mai el moviment pictòric de l'anomenada Escola d'Olot?

S'ho qüestiona el Museu de la Garrotxa a l'exposició "L'Escola d'Olot. Una 'fake news' amb 150 anys d'història", que vol reivindicar molts artistes oblidats sota el llast dels germans Vayreda i Josep Berga i Boix

Entrada a l'exposició «L’Escola d’Olot. Una ‘fake news’ amb 150 anys d’història».
Entrada a l'exposició «L’Escola d’Olot. Una ‘fake news’ amb 150 anys d’història». | Martí Albesa.
04 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:38h
El Museu de la Garrotxa mostra –a la Sala Oberta i a la Sala Oberta 2–, a partir d'aquest dissabte a migdia, l'exposició L'Escola d'Olot. Una 'fake news' amb 150 anys d'història, coproduïda junt amb la Fundació Vila Casas i comissariada per Xavier Palomo, que han presentat aquest matí la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament, i batlle, Pep Berga.

"El títol provocatiu de l'exposició", com ha comentat Pep Berga, ha de servir, sobretot, perquè tothom pugui acostar-s'hi, observar els llenços i treure'n conclusions, més enllà de debats –que el 1995 ja es van fer a la ciutat– sobre aquest "calaix de sastre" de l'anomenada Escola d'Olot, "la singularitat de la qual va ser la internacionalització de la pintura de paisatge".

Per a la directora dels Museus d'Olot, la proposta expositiva planteja una visió crítica d'aquesta escola, més enllà dels seus "pares" –els germans Vayreda i l'avi Berga, com es coneixia Josep Berga i Boix–, que compartien creences religioses i una ideologia conservadora que van reflectir en les seves obres. De fet, segon Mallol, no va "arribar a ser una escola, sinó un corrent pictòric, el paisatgisme, que va tenir un fort impacte social", fins al punt que, encara als anys vint i trenta del segle XX eren multitud els pintors olotins que eren exposant i movent-se per Barcelona. De fet, Mallol ha recordat que per a entendre la història de l'art català d'aquests darrers 150 anys "cal venir a Olot".

Tanmateix, l'anomenada Escola d'Olot, segons l'experta visió de Joan Sala Planas, va finir amb la mort, el 1914, de Josep Berga i Boix, l'avi Berga, per bé que el seu llegat va perviure al llarg dels temps, ben bé fins als nostres dies, per a etiquetar qualsevol mena de pintura paisatgística feta a la capital de la Garrotxa. Aquest llast, aquest pes feixuc –també per als "pares" de l'Escola d'Olot– ha fet gairebé invisibles artistes de la mateixa època i tot d'altres que fins als anys setanta del segle passat van voler trencar –com sempre es fa– amb els moviments pictòrics anteriors.
 

El batlle d'Olot, Pep Berga, i la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol, han presentat l'exposició. Foto: Martí Albesa.


És el cas, entre d'altres, de Francesc Vayreda, Melció Domenge, Olivet Lagares o Leonci Quera, o, més oblidat encara, Raymon Vayreda, dissenyador de mobles i activista cultural durant el període republicà, que era amic de Salvador Dalí, com demostren algunes de les lletres que s'intercanviaven i que es poden veure en l'exposició.

En les exposicions repartides entres les dues sales del Museu de la Garrotxa s'hi podran contemplar obres dels germans Joaquim i Marian Vayreda i de Josep Berga i Boix, al costat de peces d’altres artistes, ja esmentats, però d’altres períodes com Iu Pascual, Martí Casadevall, Josep Pujol o Marian Oliveras, tots ells provinents dels Museus d'Olot, la Fundació Vila Casas, la família Vayreda i col·leccions i fons particulars; una oportunitat, doncs, per a veure llenços que, altrament, el públic aficionat no podria veure de cap manera.
 

L'exposició, amb fons propis i particulars, és una oportunitat per veure obres inèdites fins ara. Foto: Martí Albesa.


Activitats complementàries
Aquesta magna exposició, també vol "obrir debat" o tancar-lo definitivament, amb un seguit d'activitats complementàries que s'està acabant de definir –sobretot quant als ponents–, però que ja tenen títol, dia ininterès:

L'Escola d'Olot: pintura, història, tradició
Divendres 11 de març a les 19 h, Orfeó Popular Olotí
Organitza el PEHOC, amb la col·laboració del Museu de la Garrotxa
 
Parlem de fake news? El llenguatge de la postveritat
Dissabte 12 de març a les 17 h, Can Vayreda
 
El mercat de l’art: què està passant?
Dissabte 12 de març a les 18 h, Can Vayreda
Ho organitza: Museu de la Garrotxa, amb la col·laboració del PEHOC

També, es faran dues visites guiades a Can Vayreda, a càrrec de Joaquim Vayreda i Joan Sala
el dissabte 5 de març, a les 12 h, i el dissabte 30 de març, a la mateixa hora.

L'exposició romandrà oberta des d'aquest dissabte, 5 de febrer, fins al 1r de maig d'enguany.
 

L'exposició fa visibles obres d'artistes que van voler trencar amb el moviment pictòric de l'Escola d'Olot. Foto: Martí Albesa.



 
Arxivat a