​Acord històric entre l'Esquirol i la Vall d'en Bas per al manteniment del camí de Cabrera

L'Ajuntament del Collsacabra tindrà cura de conservar la via i el de la Garrotxa haurà de pagar-li 4.000 euros anualment

Els batlles de l'Esquirol i de la Vall d'en Bas signen l'acord.
Els batlles de l'Esquirol i de la Vall d'en Bas signen l'acord. | @AjEsquirol.
Osona.com
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:48h
Els ajuntaments de la Vall d'en Bas i de l'Esquirol acaben de signar un conveni de col·laboració entre els dos municipis per al manteniment del camí de Cabrera, d'una vigència de quatre anys, amb possibilitat de prorrogar-lo cinc anys addicionals més.

Tal com recull l'Ajuntament de l'Esquirol en una nota, es tracta d'un "acord històric" entre els dos municipis –que pertanyen a dues diputacions diferents (Barcelona i Girona)– no tant pel volum d'obligacions i deures que se'n deriven sinó perquè resol la responsabilitat sobre el manteniment del camí. D'aquesta manera es resolen "unes discussions eternes" per al conservament d'una de les vies que porta cap als paratges entre la Vall d'en Bas i la serra de Cabrera.

La titularitat del camí de Cabrera, que té una distància de 2,8 km, és de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, però és la principal via d'accés rodat al santuari de Cabrera, un dels llocs més emblemàtics del municipi de l'Esquirol i de tot el Cabrerès i el Collsacabra. Això suposa una gran afluència d'excursionistes que visita un dels principals atractius paisatgístics de la zona inclòs dins l'Espai d'Interès Natural del Collsacabra (EIN), un espectacular mirador des d'on s'albira el Pirineu, la zona volcànica de la Garrotxa, el massís de les Gavarres, el cap de Creus, la Plana de Vic, el massís del Montseny, la serra del Cadí o el Pedraforca.

Com que l'Ajuntament de la Vall d'en Bas té dificultat d'accés a zones de titularitat pròpia, i el de l'Esquirol té interès en aquest camí, ambdós ajuntaments han establert aquest mecanisme de col·laboració per al manteniment de la via i els camins que en deriven.

Quines obligacions té cada ajuntament?
Segons el règim jurídic del sector públic, s'estableix que els ajuntaments tenen un conjunt d'obligacions sobre el camí de Cabrera. Les de l'Esquirol són desbrossar els vorals i netejar els embornals i passos canadencs; anivellar i compactar els trams del camí afectats per les inclemències meteorològiques (pluja, vent, neu...); treure la neu del camí per a facilitar els accessos a les masies properes i a l'aparcament del Santuari de Cabrera i conservar la senyalització dels accessos, dels camins i del santuari de Cabrera.

Pel que fa a les obligacions de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, ha de pagar 4.000 euros anualment, en concepte de costos de manteniment del camí, a l'Ajuntament de l'Esquirol i mantenir la titularitat municipal del camí sobre el qual es du a terme l'actuació.