La Fira del Farro torna a la Vall de Bianya el diumenge 6 de febrer

La quinzena edició se celebrarà a la zona esportiva de l'Hostal Nou de Bianya, amb més de 40 parades i activitats a l'aire lliure

Quim Domene, Santi Reixach i David Darné amb el cartell de la Fira del Farro d'enguany.
Quim Domene, Santi Reixach i David Darné amb el cartell de la Fira del Farro d'enguany. | Xavier Borràs.
28 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:42h
"La gent té ganes de tornar a celebrar les festes populars", diu a NacióGarrotxa el batlle de la Vall de Bianya, Santi Reixach, a la sortida de Ca La Gracieta, on ha convidat els mitjans aquest dijous a un bon esmorzar. Aquest esperit de festa i retrobament és el que ha mogut l'Ajuntament a convocar la quinzena edició de la Fira del Farro, que hi tindrà lloc el diumenge 6 de febrer.

Novetats: per causa de la possibilitat de contagis s'ha suspès el sopar popular de dissabte i, pel mateix motiu, es canvia l'emplaçament i enguany, des de les deu del matí fins a les dues de la tarda, la fira se celebrarà a la zona esportiva de l'Hostal Nou de Bianya, prou àmplia perquè s'hi puguin encabir els quaranta paradistes ja compromesos i s'hi puguin fer les activitats programades.

Així, durant tota la jornada es podrà passejar per les parades amb productes artesanals, es podrà veure l'exposició d'animals i fer un esmorzar amb tastets de farro; també, durant tot el matí hi trobareu l'exhibició de diferents oficis del camp –com es feien a l'antiga–, a càrrec de veïns del municipi. Igualment, es podrà gaudir de passejades amb burro.
 

Quim Domene, Sant Reixach i David Darné durant la presentació de la fira. Foto: Xavier Borràs.


A dos quarts d'onze, a la mateixa zona esportiva, hi haurà ballada de sardanes, amb la Cobla Principal d'Olot, una activitat que feia anys que no es portava a terme i que enguany es recupera. I, cap a migdia (12:00 h) a la pista esportiva, per sisena vegada, es farà un reconeixement i es lliurarà el títol honorífic de padrí i padrina de la Fira del Farro de la Vall de Bianya a dues persones relacionades amb la història de la vall.

A la roda de premsa, a més del batlle, i del coordinador de la fira, David Darné, hi era l'artista resident Quim Domene, que en totes les edicions ha fet el cartell de la fira, sempre original i divers. En aquesta ocasió, ha descobert un cartell en què es veu un pintor davant d'un paisatge de la Vall de Bianya, amb el cavallet i el llenç col·locats enmig d'una prada, on pinta una panotxa de blat de moro (d'on surt el farro). L'obra de Domene recorda, en aquesta ocasió, els colors de René Magritte, amb la ironia afegida de l'escola pictòrica olotina del paisatge.
 

L'artista Quim Domene amb el cartell de la Fira del Farro d'enguany. Foto: Xavier Borràs.


"Si s'hagués de definir la Vall de Bianya amb un mot, aquest seria 'paisatge'", explica Quim Domene. "D'aquest paisatge –afegeix–, que n'estem orgullosos, gairebé intocat, en surten fets com la Fira del Farro i la nostra gastronomia."

David Darné, coordinador i comissari de la fira, ha explicat que des de les darreries del mes d'octubre –quan es comença a organitzar– havien pensat a fer moltes coses que han decaigut, com les ja comentades o, també, la cercavila amb la colla gegantera o els tallers amb els més menuts.

El que no es volia, precisament, era no fer-la, com va passar l'any passat, que es va celebrar de forma virtual, amb cartell inclòs –per a no trencar la col·lecció d'aquests quinze anys–, i un vídeo commemoratiu.
 
Imatge retrospectiva de la Fira del Farro. Foto: Martí Albesa
El farro
El farro és un dels plats tradicionals de la cuina garrotxina que aprofita el brou bufat per bullir la farina blanca de blat de moro. La Vall de Bianya és encara un territori on es conrea aquest cereal. La història del farro està molt relacionada amb el municipi. Una prova n'és l’existència d’una vintena de molins fariners, la majoria dels quals en un moment o altre van moldre farina de blat de moro per a la seva subsistència. 
 
L’Ajuntament de la Vall de Bianya, en les primeres 14 edicions, ha treballat per recuperar aquest plat tradicional i les seves tradicions, i és per això, que el primer cap de setmana de febrer, s’organitza una fira dedicada exclusivament a la seva promoció.

També, fins ara, formava part del cicle de fires amb efa, que se celebraven seguides: la del fajol, a Batet de la Serra, la del farro a la Vall de Bianya i la del fesol a Santa Pau. Les restriccions pandèmiques ho han capgirat tot i, enguany, la primera no es farà i la darrera es posposa al mes de març.
 

El programa de la Fira del Farro d'enguany. Foto: @DeBianya.


 
Arxivat a