Acusen el govern espanyol de trencar el compromís per al retorn dels béns immatriculats per l'Església

Unió de Pagesos i l’Associació de Micropobles de Catalunya reclamen que s'inclogui la totalitat de les propietats inscrites entre el 1947 i el 2015

El santuari de la Mare de Déu de Mont-ros, a Begudà, no està immatriculat pel bisbat de Girona.
El santuari de la Mare de Déu de Mont-ros, a Begudà, no està immatriculat pel bisbat de Girona. | Arnau Brosa/Viquipèdia.
26 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:35h
Unió de Pagesos i l’Associació de Micropobles de Catalunyadenuncien l’incompliment que el PSOE i Unidas Podemos han fet del seu programa electoral en relació a les immatriculacions de béns per part de l’Església, així com la ruptura del compromís amb el programa de govern de coalició exposat en el discurs d´investidura i en què el president del govern espanyol Pedro Sánchez es va comprometre a fer modificacions legislatives per revertir aquestes immatriculacions.

Les dues entitats fan aquestes valoracions arran de la les declaracions fetes aquest dilluns pel president Sánchez i el president de la Conferència Episcopal i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, en què l’Església admetia la immatriculació irregular de més d’un miler d’immobles i es comprometia a retornar-los als seus propietaris.

El sindicat i l’associació alerten que els llistats de béns immatriculats elaborats pels governs català i espanyol són incomplets i que oculten la dimensió real d’aquesta problemàtica, reflectint tan sols una part dels béns adjudicats irregularment a favor de l’Església. De fet, ambdues parts denuncien que en el llistat de 34.961 béns que el govern central va entrar al Congrés no s’hi reflectien les immatriculacions fetes entre els anys 1947 i 1998, motiu pel qual la xifra real s’estima molt superior. En aquest sentit, les entitats reclamen a l’Administració que es dugui a terme un recompte més exhaustiu i que tingui en compte les propietats inscrites irregularment entre els anys 1947 i 2015 i que publiqui finalment les notes simples del registre de la propietat relatives a aquests béns.

Al mateix temps, l’Associació de Micropobles de Catalunya i Unió de Pagesos denuncien també la política impulsada per l’aleshores vicepresidenta del govern central Carmen Calvo, qui va donar la problemàtica de les immatriculacions per tancada en fals amb la publicació d’aquest llistat incomplet i va deixar les possibles reclamacions judicials en mans dels ajuntaments i dels afectats a títol particular, abocant-los a recórrer a la via judicial i indultant les pràctiques irregulars fetes per la jerarquia eclesiàstica.

En el cas de Catalunya la resolució d’aquest problema també es veu llunyana. Així, encara que Unió de Pagesos va comparèixer l’any 2018 a la Comissió de Justícia del Parlament i va demanar per escrit a la consellera de Justícia, Ester Capella, les notes simples del registre de la propietat, el Govern no va atendre les seves peticions. En comptes d’això, la Generalitat va publicar un llistat amb 3.722 immobles immatriculats a nom de l’Església, que el sindicat i l’Associació de Micropobles de Catalunya sospiten que en realitat s’hauria d’enfilar per sobre de les 8.000 immatriculacions. Per aquest motiu, les dues entitats anuncien que aniran de nou al Parlament català per tal de reclamar la publicació d’aquestes notes simples i descobrir la dimensió real d’aquesta pràctica a casa nostra.

El bisbat de Girona aporta "aclariments"
Davant de la confusió generada per la publicació de l'Informe sobre béns immatriculats per l’article 206 de la Llei Hipotecària de 1998 a 2015, per part de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), des del Bisbat de Girona volen fer els següents aclariments:
  1. El febrer de 2021, el govern espanyol va fer arribar un llistat de béns immatriculats per l’Església a la Conferència Episcopal Espanyola en el marc de la Llei Hipotecària de 1998 a 2015, i en el context dels treballs de la comissió creada entre el govern i l’Església catòlica per a l’estudi d’aquest assumpte.
  2. Un cop verificada la relació de béns, la Conferència Episcopal Espanyola va fer públic, aquest dilluns, 24 de gener, un llistat amb les incidències que s’han detectat arreu de l’Estat, i que, per tant, no haurien de formar part d’aquest llistat.
  3. És per això que volen remarcar que no es tracta, doncs, d’un llistat de béns a retornar per part de l’Església, tal com ha aparegut en diversos mitjans de comunicació, sinó d’un llistat amb les incidències i errors en la relació original del govern espanyol.
  4. En el cas concret de la diòcesi de Girona, hi figuren un total d’11 béns, que es troben classificats dins de tres categories diferents: comunitats religioses, immatriculacions prèvies a la llei Hipotecària i altres titularitats. Volen deixar clar, doncs, que es tracta, tal com s’ha assenyalat en el punt 3, no de béns que s’hagin de retornar a un altre propietari, sinó concretament de béns que no han estat immatriculats en el marc de la Llei citada, o bé que no han estat mai de titularitat del bisbat, o bé que ja s’han venut o donat. Cal afegir, també, que s’hi inclou un bé que mai no ha existit. Tot això s’especifica en l’Informe de la CEE.
  5. A continuació adjuntem el llistat d’errors que s’esmenten en l’Informe i que pertanyen a l’àmbit territorial de la diòcesi de Girona:
Corresponents a Ordes religiosos (2 finques)
  • Col·legi de les Germanes Dominiques de l’Anunciata d’Arenys de Mar – 2 finques.
Immatriculacions d’abans del 1998 (3 finques)
  • Rectoria de Sant Medir. Sant Gregori (1967).
  • Rectoria de Vilavenut. Fontcoberta (1972. Venuda el 2017).
  • Rectoria de Palol de Revardit (1966).
No són propietat del Bisbat de Girona (6 finques)
  • Sant Joan de Mollet. Església parroquial de Sant Martí – És un error de la llista original. No existeix.
  • Llorà. 2 finques (1 parcel·la i 1 terreny). Cessió de la propietat a l’Ajuntament de Sant Martí de Llémena per un Pla d’Urbanització (2018)
  • Madremanya. Casa del Campaner. Cessió de la propietat a l’Ajuntament (2021)
  • Begudà. Santuari de la Mare de Déu de Mont-rós. Cessió de la propietat a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts (2015)
  • Cervià de Ter. Capella de Sant Roc. Esmena de la doble immatriculació amb un particular (2018)