El festival que detecta el moviment del cos i del planeta

Primers espectacles confirmats al Sismògraf 2022 a Olot del 7 al 10 d'abril

La catorzena edició del festival inicia la transformació cap a un nou model centrat en el moviment i el paisatge, situat en l'entorn i conscient del planeta

per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 20 de gener de 2022 a les 09:10 |
Algunes de les noves propostes del Sismògraf 2022. | @SismografOlot.
Amb el lema "el festival que detecta el moviment del cos i del planeta", el Sismògraf 2022 es prepara per a la catorzena edició, que se celebrarà del 7 al 10 d'abril de 2022 a Olot i que marcarà el camí de la transformació cap a un nou model de festival centrat en el moviment i el paisatge.

Una setmana abans, el 2 d'abril, tindrà lloc una introducció del festival, un tastet amb 3 espectacles; i, durant la resta del mes d'abril, també es podran veure més rèpliques del Sismògraf en el marc de la Diada de Sant Jordi, el Dia de la Dansa, així com en projectes educatius.


Tres reptes per al nou Sismògraf transformat


El Sismògraf és a partir d’ara un festival situat i conscient: situat en l'entorn i el paisatge que el defineix i que l’envolta i en complicitat amb la resta de paisatges del món, tot posant èmfasi en el binomi cultura-natura; i, conscient del planeta on vivim i de la necessitat de trobar noves maneres de relacionar-nos-hi i fer-hi aportacions a través del fet artístic i la creació des del respecte i la cura.  


En aquesta línia, el festival desplegarà una gran diversitat de propostes que exposin el cos a una situació artística, més enllà de la categoria de dansa. Les arts vives es celebraran amb una mirada diferent sobre el cos donant cabuda a diferents disciplines des d’una perspectiva de responsabilitat social i ecol gica cap al nostre entorn.

El Sismògraf 2022 proposa tres reptes a partir dels quals es construeix i es dissenya el festival, tant des de la programació artística com pel que fa a tota la gestió interna: els reptes socials (gènere, migracions, qüestions d'identitat), el repte ambiental (globalització, energies, crisi climàtica) i el repte relacional (com convivim i ens relacionem amb els altres éssers vius). Amb aquest tres reptes com a horitzó, el Sismògraf serà un festival fet per a la ciutadania i amb una mirada molt més internacional.

 

«Nebula», de la brasilera Vania Vaneau (Compagnie Arrangement Provisoire). Foto: @SismografOlot.


Primers espectacles confirmats


El Sismògraf ha públics avui els primers espectacles que es podran veure el proper mes d’abril: artistes internacionals, problemàtiques socials i ecologia.

A Nebula, la brasilera Vania Vaneau (Compagnie Arrangement Provisoire) abordarà la relació cos humà-natura en un context postapocalíptic. Una arqueologia del futur per a revelar l'estat original dels elements, crear rituals de curació, fertilitzar l'espai i explorar nocions de catarsi i èxtasi. Un solo, amb la col·laboració de l'artista visual i escenògrafa Célia Gondol, que tindrà lloc al cràter del volcà Montsacopa.

A Runa, Amer Kabbani presentarà una peça autoficcional de circ contemporani que qüestiona l’absurditat de les fronteres territorials i els conflictes humans. Un diàleg amb els objectes (runa), el cos i el so per aprofundir en conceptes com la identitat, la família i les fronteres geopolítiques.
 

«Bark» serà l'espectacle de la companyia Acting for Climate. Foto: @SismografOlot.


Amb Bark, la companyia Acting for Climate vindrà de Noruega fins a Olot amb bicicleta per a presentar un espectacle de dansa aèria i circ on els arbres formaran part de la peça convidant a una reflexió col·lectiva entre el bosc, el públic i cinc artistes. Una col·laboració del festival amb el projecte europeu Perform Europe.

A més, l'Itinerari de dansa al Parc Nou, que s'ha anat consolidant al llarg de les diverses edicions del Sismògraf com una de les activitats estrella, de les més emblemàtiques i concorregudes del festival, es manté enguany sota el nom de Parc Nou en Moviment. Un itinerari d'arts vives en què un total de cinc companyies presentaran les seves peces en diversos espais a l'aire lliure d'aquest parc urbà i que tindrà lloc, com cada any, el diumenge.


 

El cartell del Sismògraf 2022. Foto: @SismografOlot.

 

Participació