1 de 10
Boscos

Comencen els treballs forestals de protecció per a la prevenció d'incendis a la Garrotxa

Es fan amb l'obertura de franges perimetrals per a mitigar l'acció d'un foc al bosc i facilitar-ne les tasques d'extinció

L'obertura de franges perimetrals ha començat als voltants d'Olot. | @ccgarrotxa.
per NacióGarrotxa, Olot, Catalunya | 14 de gener de 2022 a les 09:55 |
Aquest article es va publicar originalment el 14 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat mes de juliol, un mes després de la sessió plenària del Consell Comarcal de la Garrotxa, es va aprovar definitivament el Projecte executiu de les franges de protecció perimetrals dels nuclis dels municipis de la Garrotxa. Aquest projecte acompleix l'establert a la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestal. El projecte definitiu, que es troba penjat al web del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), estableix les especificitats per a cada nucli de població de la comarca. 
 

Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció. D’una banda, serveixen per mitigar l'acció d'un foc provinent de la zona forestal per a facilitar les tasques d'extinció i, d'aquesta manera, salvaguardar els nuclis habitats i les persones. De l'altra, aquestes franges han de prevenir l'avanç d'un incendi originat dins mateix d’un nucli habitat i evitar-ne la propagació cap a la massa forestal.
 

El projecte aprovat a la Garrotxa estableix, principalment, la implementació d’una franja perimetral de protecció de com a mínim 25 metres d’amplada, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida, al voltant de tots els nuclis habitats de la comarca. Tot i que la Llei determini que els subjectes obligats a realitzar els treballs necessaris són els habitants dels nuclis i les urbanitzacions, en el cas de la Garrotxa, és el Consell Comarcal qui finança i executarà i l’obertura de les franges, actuacions que es duran a terme al llarg del primer trimestre d'aquest 2022. Posteriorment, els ajuntaments participaran en el manteniment d’aquestes franges. 
 

Aquests treballs faciliten les tasques d'extinció en cas d'un incendi forestal. Foto: @ccgarrotxa.


Abans d’iniciar els treballs, que s'han iniciat aquesta setmana a la ciutat d’Olot, des del Consell Comarcal de la Garrotxa s’ha realitzat els contactes amb tots els propietaris afectats pel projecte i s’ha dut a terme sessions informatives per a explicar les tasques que es faran i resoldre qualssevol dubtes dels propietaris i dels veïns. 
 

Els treballs continuaran les vinents setmanes a les Planes d’Hostoles, Mieres, Besalú i la Vall d’en Bas, fins completar els vint-i-un municipis de la Garrotxa

 

Participació