Olot engega una campanya informativa sobre l'ús dels patinets elèctrics

Es vol fer conèixer la nova ordenança de circulació que regula l’ús dels vehicles de mobilitat personal i conscienciar-ne els usuaris

La presentació de la campanya s'ha fet al passeig de Barcelona d'Olot.
La presentació de la campanya s'ha fet al passeig de Barcelona d'Olot. | Martí Albesa.
12 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:42h
La Policia Municipal d’Olot ha iniciat una campanya informativa sobre l’ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat. Aquests sistemes de transport –principalment els patinets elèctrics–, s’han convertit en un mitjà de transport urbà molt utilitzat, especialment entre els usuaris més joves. 

Arran d’aquest canvi, des de 2020 el Servei Català de Trànsit coordina amb les policies locals de cada municipi dues campanyes anuals de prevenció i control centrades precisament en els VMP per a detectar accions antireglamentàries i comportaments de risc, així com per a potenciar una millor convivència, respecte i circulació a les ciutats. 

Ara, des de la Policia Municipal d’Olot s’ha engegat una nova campanya informativa i de difusió que té l'objectiu de frenar les infraccions, aturar les actituds incíviques i combatre el desconeixement detectat per part dels usuaris sobre què poden fer i que no quan utilitzen un VMP i, sobretot, quan es mouen damunt d’un patinet. 
 

El regidor de Mobilitat, Agustí Arbós, ha participat en la presentació de la campanya. Foto: Martí Albesa.


La campanya s'ha presentat aquest dimarts a la tarda a l’inici del passeig de Barcelona, a tocar de la plaça Clarà, amb la presència del regidor de Mobilitat, agustí Arbós, i agents de la Policia Municipal d'Olot comanats pel sergent de Mobilitat, Albert López, que han fet tasques de control dels vehicles de mobilitat personal que hi passaven.

La campanya engegada també compta amb un vídeo explicatiu, que podeu veure aquí mateix:

S’ha editat material divulgatiu per a conscienciar i informar sobre la nova normativa que regula la circulació dels VMP. En concret, s’han editat tríptics informatius que s’han repartit arreu de la ciutadania, on es detallen les normes clau que s’han de tenir en compte a l’hora de circular amb un patinet elèctric. 

També s’ha creat un espai a la pàgina web de l'Ajuntament on els ciutadans poden consultar tots els detalls de la normativa vigent de forma ràpida, àgil i directa. A part, també s’ha es farà arribar a tots els centres educatius i estudiants. A més, des de la Policia Municipal d’Olot també portaran a terme controls arreu de la ciutat. 
 

El sergent de Mobilitat de la Policia Municipal d'Olot, Albert López. Foto: Martí Albesa.


La nova ordenança al detall
Tal com detalla l’ordenança, els patinets formen part del col·lectiu de vehicles de mobilitat personal (VMP). Es tracta de vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que puguin proporcionar una velocitat màxima de disseny compresa entre els 6 i 25 km/h. Només poden disposar de seient si compten amb sistema d’autoequilibrat.

Cal recordar que el passat 20 de maig de 2021, el ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar les modificacions de l’Ordenança de Circulació de Vehicles de Mobilitat Personal amb el vot a favor de l’equip de govern de Junts, amb els grups d’ERC i el PSC, i l’abstenció de la CUP.

La nova ordenança defineix que els conductors dels patinets han de ser majors de 16 anys i circular sempre pel carril bici o per la calçada, portant casc de protecció homologat. A més, només poden circular per vies on la velocitat màxima està limitada a un màxim de 30 km/h. Només pot anar-hi una sola persona damunt del patinet i no es pot utilitzar auriculars per escoltar música mentre es condueix així com tampoc parlar pel telèfon mòbil.
 

Els agents de la Policia Municipal d'Olot ja apliquen la nova ordenança de circulació. Foto: Martí Albesa.


Els patinets han de portar llum blanca al davant i llum vermella al darrere. Quan se circuli de nit o en condicions d’escassa visibilitat, cal portar peces de roba o elements reflectants. 

Com qualsevol altre mitjà de transport, cal que els usuaris dels patinets respectin les normes de circulació com qualsevol altre vehicle que es desplaça per la via pública. En aquest sentit, cal destacar que no està permès la circulació en paral·lel de més de dos VMP.
 
En el cas del nucli antic d’Olot, tampoc no està permesa la circulació de vehicles VMP els dies de mercat, fires ni els dies en què per a qualsevol motiu hi hagi aglomeracions de persones.
 
Pel que fa a l’estacionament, cal deixar el patinet als llocs habilitats per a l’estacionament de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, deixant en tots els casos un espai lliure pel pas dels vianants. La normativa prohibeix lligar-los als arbres, semàfors, bancs, papereres o qualsevol altre element de mobiliari urbà.
 

S'ha editat un seguit de materials divulgatius que cal tenir en compte a l'hora de circular amb els VMP. Foto: Martí Albesa.


Documentació

 
Arxivat a