«Iñaki Bergera. Siza a Panticosa: poètica de l'abandonament», arriba a la ciutat d'Olot

És la darrera exposició del cicle "L’Àlbum de l’Arquitecte" i l'inici de la programació de 2022 de la Delegació Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

El Centre d'Alt Rendiment Esportiu al balneari de Panticosa no es va poder enllestir.
El Centre d'Alt Rendiment Esportiu al balneari de Panticosa no es va poder enllestir. | Iñaki Bergera.
NacióGarrotxa
11 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:36h
Aquest dijous, 13 de gener, la sisena i darrera exposició del cicle L’Àlbum de l’Arquitecte, Iñaki Bergera. Siza a Panticosa: poètica de l'abandonament, arriba a la ciutat d'Olot, a la sala d’exposicions de la Delegació Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, on es podrà visitar fins al 14 de març de 2022. En l’exposició es mostra el deteriorament del Centre d’Alt Rendiment Esportiu situat al balneari de Panticosa, obra d’Albaro Siza, a través de 10 fotografies de gran format realitzades per l’arquitecte i fotògraf Iñaki Bergera.
 
L’any 2011, Iñaki Bergera comença a fotografiar els canvis en l'estructura inacabada de l'edifici de Siza, tot preservant la identitat que singularitza el seu llenguatge. Va resultar que lluny d'entrar en conflicte, l'arquitectura varada d'Álvaro Siza al balneari de Panticosa participa d'un estrany i intens vincle amb el territori i el paisatge que remet a una nova poètica de l'abandonament.

L'abandonament de projectes arquitectònics que deriven en deteriorament i anticipen la ruïna, és un dels assumptes centrals que preocupen i ocupen l'atenció d'Iñaki Bergera qui, al llarg de la seva trajectòria, ha realitzat el registre visual de les cicatrius que retallen el territori; de les marques que, per causes alienes, assenyalen una pugna amb l'arquitectura.
 
Centre d’Alt Rendiment Esportiu al balneari de Panticosa
L’any 2001 l'arquitecte Álvaro Siza va rebre de la constructora promotora Nozar l'encàrrec de projectar un Centre d'Alt Rendiment Esportiu al balneari de Panticosa, privilegiat enclavament del Pirineu aragonès situat a 1.650 metres d'altitud.

Dissenyat per esmorteir l'impacte visual en el territori -gràcies a l'emplaçament d'una gran part del programa a nivell de soterrani i a les seves cobertes planes enjardinades-, la potent i fragmentada volumetria resultant dialoga amb la sobrietat i el dinamisme dels espais interiors tensionats sempre per la presència de la llum.

La història del projecte va tenir un final amarg i lamentable quan el 2008, tot just unes setmanes abans de finalitzar les obres, la promotora va fer fallida arrossegada pel terratrèmol global de la crisi financera i la inconsciència de les dinàmiques especulatives. L'edifici de Siza va quedar a la voluntat de la intempèrie del temps i de l'acció natural.
 
Iñaki Bergera
És professor titular a la Universitat de Saragossa. Becat per la Fundació 'la Caixa', es va graduar amb premi extraordinari en el Master in Design Studies de Harvard University (2002). Ha estat investigador principal del projecte "Fotografía y arquitectura moderna en España" i comissari de dues exposicions sobre el tema al Museu ICO de Madrid (PHE 2014 i PHE 2016).
 
Autor i editor de més d'una vintena de llibres, té una àmplia producció científica d'articles i ponències internacionals. El 2001 va realitzar estudis de fotografia a la School of Visual Arts de Harvard i, des d'aleshores, ha desenvolupat un treball fotogràfic personal al voltant de les relacions entre fotografia, arquitectura i espai urbà i natural, plasmat en diverses exposicions individuals com América, paisaje urbano (2006), A Tale of Two Cities (2008), En el paisaje (2010), Twentysix (Abandoned) Gasoline Stations (SCAN Tarragona 2014, PHE 2015 i MUN 2018) i Empty Parking Spaces (2019)  i en col·lectives com La creación del paisaje contemporáneo (DKV-Alcobendas, 2016) o Unfinished (Bienal de Venècia, 2016).
 
Nota per a l'agenda
 
Exposició L’Àlbum de l’Arquitecte. Iñaki Bergera. Siza a Panticosa: la poètica de l’abandonament.
Del 13 de gener al 14 de març de 2022.
Sala d’exposicions de la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC. Avinguda Onze de setembre, 13, Olot.
Horari: dijous i divendres, de 9 a 14 h. Entrada lliure.
Arxivat a