Propietat municipal

La CUP Olot no vol que se cedeixi de franc l'edifici de la Providència a La Fageda

Ha presentat al·legacions per "aturar la donació de patrimoni públic que pretén fer l’equip de govern de Junts"

per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 4 de gener de 2022 a les 08:26 |
La CUP no vol que se cedeixi gratuïtament l'edifici de la Providència. | Xavier Borràs.
Tal com ja va advertir el setembre de 2021, després que en la sessió plenària de l'Ajuntament d'Olot del mes d'agost l'equip de govern de Junts aprovés en solitari la cessió de franc de l'edifici de la Divina Providència –donat pel bisbat al municipi el novembre de 2020–, la CUP ha presentat al·legacions contra aquest acord unilateral perquè aquest és un model de cessió gratuïta que acabaria amb la seva donació, d’aquí 35 anys, a una entitat privada.

La CUP demana que, en tot cas, sigui l’equip de govern que hi hagi en aquell moment el qui decideixi què fer: si renovar la cessió, renegociar-ne les condicions o destinar-ho a altres usos, en funció de les necessitats de la ciutat.


La donació de l’espai el va sol·licitar la Fundació La Fageda per ubicar-hi l'Escola de Noves Oportunitats Nomia ("sentit", en grec), un projecte d’àmbit educatiu orientat a les persones que romanen excloses del sistema educatiu ordinari.

La CUP considera que la urgència social existeix i l’administració pública hi hauria de donar resposta. Tanmateix, per als anticapitalistes la proposta de Junts deixa l’Ajuntament sense capacitat de seguiment, direcció o fiscalització del projecte.


"La donació d’aquest espai municipal no estaria condicionat a criteris pedagògics ni socials decidits per l’administració, sinó que es delegaria totalment a la fundació privada", i això, des del punt de vista de la CUP, seria abandonar la responsabilitat de la problemàtica social i del projecte que pretén posar-hi solucions.

Finalment, la CUP olotina també ha demanat a l’Ajuntament que en tot moment s’atengui al report que van fer les direccions dels diferents organismes públics (CASG, DinàmiG i Àrea de Cultura i Educació), que demanaven:
  1. Prioritzar els joves que no disposen de cap recurs, així com definir quines són les competències i activitats i continguts que es portaran a terme.
  2. Definir amb més precisió el paper de les empreses i la formació professionalitzadora dins l'escola (posar l'alumne i les seves necessitats al centre de l'acció del projecte).
  3. No incloure ni la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i ni el Pla de Transició al Treball (PTT); la UEC és una concessió pública que cal concórrer i el PTT és de gestió pública.
  4. Dotar el projecte dels documents d'organització i funcionament dels centres educatius, com ara el PEC, les NOFC, la programació dels continguts i els horaris, etc.
  5. Crear un grup de seguiment mixt entre Ajuntament i Fundació sobre l'assoliment dels objectius i els resultats esperats.
Cal recordar que durant la campanya electoral dels darrers comicis municipals, tant Junts com la CUP defensaven fer una escola de noves oportunitats, però el camí triat pels primers no sembla que tingui res a veure amb el capteniment dels segons.


Però, de fet, a l'època de CiU, el març de 2015, l'aleshores batlle, Josep Maria Corominas, va prometre que si guanyaven les eleccions (i ho van fer) faria construir pisos tutelats per a la gent gran a la zona de l'antic convent de la Providència.

Situat entre els carrers de Fluvià i la ronda Paraires, la Divina Providència consta de 3.793 m². Amb aquesta cessió, la ciutat d’Olot guanya un espai de 1.616 m² per a futurs usos socials, educatius o culturals a disposició de la ciutat.

El 24 d’agost de 1892 les monges clarisses de la Divina Providència van fundar el convent a la ciutat. El desembre de 2018 coincidint amb la seva marxa de la Providència, van expressar la seva voluntat que l’edifici passés a mans de l’Ajuntament d’Olot. Volien mostrar així el seu agraïment a als olotins per l’estima demostrada en els més de cent anys de presència de la comunitat religiosa a la ciutat, on durant molt de temps van oferir servei de guarderia per a nenes.


 

 

Participació