Genís Matabosch, president de Circus Arts Foundation, guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts

En reconeixement a la seva tasca al capdavant d'iniciatives com el Circusland de Besalú o el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or

Genís Matabosch, president de Circus Arts Foundation.
Genís Matabosch, president de Circus Arts Foundation. | ACN.
29 de desembre del 2022
Actualitzat a les 9:27h
El Consell de ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha aprovat aquest dimarts la concessió de les Medalles d'Or al Mèrit a les Belles Arts corresponents a l'any 2021, entre les quals cal destacar l'atorgada a Genís Matabosch (Figueres, 1977), en reconeixement a la seva tasca al capdavant d'iniciatives com el Circusland de Besalú o el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or.

Aquest guardó distingeix les persones i entitats que han destacat en el camp de la creació artística i cultural o han prestat serveis notoris en el foment, desenvolupament o difusió de l'art i la cultura o en el patrimoni artístic i la conservació. Entre els 31 guardonats d’enguany hi figuren, al costat de Genís Matabosch, sis artistes i entitats catalanes més: l'escultor Jaume Plensa, la fotògrafa Colita, la il·lustradora i escriptora Carme Solé Vendrell, la cantaora Mayte Martín, l'entidad de gestió cultural Drac Màgic, i, a títol pòstum, l'advocat, jurista i especialista en drets d'autor Ramón Casas Vallès, a més de noms com els de Javier Bardem, Icíar Bollaín, Paloma San Basilio, Amaral, Ana Locking, Ian Gibson o Antón Reixa, entre d’altres.

President de la fundació cultural Circus Arts Foundation, l’activista circense Genís Matabosch (Figueres, 1977) treballa per a la reivindicació del circ com a fenomen cultural des de dues vessants: d’una banda, la producció de grans espectacles internacionals com el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, un dels 5 més importants al món; el Gran Circ de Nadal de Girona, que demà finalitza la seva vuitena edició o les Nits de Circ que es van estrenar l’agost passat amb una doble seu: Besalú i Roses; i, de l’altra, la conservació del patrimoni històric sobre el circ i el seu estudi: primer doctor sobre la història del circ a Europa (Universitat de Barcelona, 2019), posseeix una de les més grosses col·leccions al món d’objectes vinculats amb la història de l’espectacle. Una selecció d’aquests últims s’exposen al Circusland de Besalú, el Palau internacional de les Arts del Circ, l’únic museu professional sobre les arts circenses d’Europa inaugurat ara fa un any.
 

El cartellisme circense és una de les parts fonamentals del museu. Foto: Xavier Borràs.


Després de conèixer la distinció, Matabosch ha manifestat que “és un honor inesperat pertànyer a un llistat on apareixen noms tan rellevants dins de la història del circ com els artistes Tonetti (pallasso, 1994), Pinito del Oro (trapezista, 1998), Miss Mara (trapezista, 2007) o els empresaris Arturo Castilla (1990) o Manuel Feijóo (1999)”. Dels primers Matabosch n’exposa els seus vestits i d’altres pertinences a les sales de Circusland.
El lliurament d'aquest guardó es realitzarà juntament amb la resta de personalitats distingides amb la mateixa condecoració en un acte previst el primer trimestre de 2022. 
 
Matabosch i les arts del circ
Genís Matabosch dirigeix l'esdeveniment circense més gran que es produeix a Europa: el Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona que ha programat el seu desè aniversari el mes de febrer vinent. Primer doctor en Història de l'Art a Europa amb una tesi dedicada al món circense a la Universitat de Barcelona amb la qualificació cum laude: “Orígens del Circ a Espanya: activitat de les companyies eqüestres (1768-1917)”.

Posseeix una de les principals col·leccions de documentació circense d'Europa on milers de peces recorren la història de les arts circenses des dels seus orígens als nostres dies. Una selecció d'aquestes peces s'exposa al Circusland: el Palau internacional de les Arts del Circ, únic museu professional sobre el circ a Europa inaugurat el desembre de 2021 i que ocupa bona part de l'abadia benedictina de Sant Pere de Besalú.

La repercussió internacional de les seves activitats fa que sovint sigui membre dels jurats dels principals festivals internacionals de circ: Mèxic, Moscou, Wuqiao, Zhuhai, Wuhan, Massy, Saint Paul, l'Havana o Kíev. Ha dirigit el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (2002-2008) i des del març del 2012 el Festival Internacional del Circ Elefant d'Or que anualment congrega amb més de trenta mil espectadors i una àmplia repercussió als mitjans.
 

L?entrada a Circusland, a Besalú. Foto: Martí Albesa.


Presideix Circus Arts Foundation que, segons els seus estatuts, té com a objectiu "promocionar, fomentar, divulgar, prestigiar, protegir i defensar, al territori de l'Estat espanyol i al de qualsevol altre estat, l'espectacle de Circ entès com a art escènica, element lúdic, parteix integrant de la nostra Cultura, paradigma de la multiculturalitat; els seus artistes, la seva memòria i el seu patrimoni”.

Diplomat internacional en Administració i Conservació del Patrimoni per l'Institut Nacional del Patrimoni de París, és autor de nombroses exposicions i publicacions sobre el circ. S’ha encarregat del management de la gira peninsular d’espectacles com els circs Moscou sobre Gel, Nacional de Cuba o Medrano.

En plena pandèmia, el 2020 i el 2021, a més d'inaugurar Circusland a Besalú amb les 3 plantes i 1.500 metres d'exposició, ha estat dels rars promotors circenses europeus a produir grans espectacles internacionals: el Gran Circ de Nadal (desembre 2020 i 2021), Nits de Circ (Besalú i Roses, agost 2021) i una nova edició del Festival Elefant d'Or (juny 2021), que  va suposar la celebració de l'únic Festival Internacional del Circ realitzat al món de la temporada.