Petroli a la Vall d'en Bas i la variant per la Fageda d'en Jordà

Són algunes de les facècies garrotxines d'aquest 28 de desembre, dia dels Sants Innocents

S'ha trobat petroli al jaciment de la Dou, segons l'Ajuntament de la Vall d'en Bas.
S'ha trobat petroli al jaciment de la Dou, segons l'Ajuntament de la Vall d'en Bas. | Martí Albesa.
28 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:02h
Ja us han penjat la llufa? Us han fet alguna innocentada? A la Garrotxa, com qui no té feina el gat pentina, si més no des de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas o des del grup ecologista Salvem les Valls –que malda contra les variants de les Preses-la Vall d'en Bas i d'Olot–, n'han fet avui de sonades.

Així, en una nota de premsa oficial del Consistori vallbasenc s'hi diu que "l’empresa Tesseno Oils ha estat fent unes prospeccions a l’entorn del jaciment de la Dou on s’ha trobat una important reserva de petroli. Experts del camp petrolier de Burgan (Kuwait) han visitat darrerament l’espai del jaciment. Tot plegat es va originar després de les darreres excavacions del Campus d’Arqueologia, on en va sortir un líquid negre mentre es buscaven restes del poblat".

Segons aquesta nota, pels càlculs dels enginyers de l’empresa, de la Vall en podrien sortir 50.000 milions de barril de petroli de primeríssima qualitat, amb què l’empresa de capital àrab i americà ja ha iniciat ja els tràmits per a fer una sèrie d’actuacions per als set nuclis de la Vall d’en Bas a canvi de poder fer l'explotació del jaciment. En concret, es construirà una piscina coberta a cada un dels pobles de la Vall, s'instal·larà una seu del Museu Hermitage al costat de Can Trona i un tobogan gegant des de dalt del Puigsacalm. "En agraïment, la Vall d’en Bas es passarà a dir Emirats d’en Bas", etziben en el comunicat.

No menys espaterrant, per bé que amb un sentit més polític, és la innocentada del grup ecologista Salvem les Valls. En un fil de Twitter expliquen que la conselleria de Territori de la Generalitat els ha fet arribar una nova proposta de variant que "forma part de l'eix Galícia-Portbou".

En el nou projecte es deixa enrere la plana de la Vall d’en Bas, el túnel per Sant Valentí de la Linya i el pla de Sant Andreu "per anar més pel sud amb un túnel per Marboleny, el Corb i la Fageda d’en Jordà amb talussos de 15 m a Batet…".

La innocentada és evident, diuen des de Salvem les Valls. I afegeixen: "Quina animalada fer passar una autovia pel bell mig de la Fageda d’en Jordà, no? Doncs, igual d’animalada i també innocentada és el projecte actual que passa pel mig de la Vall d’en bas i el pla de Sant Andreu... No a l'eix Vic-Olot-Figueres!".
 
Arxivat a