L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca crea la nova àrea circular a La Brutau

A punt ja d'adquirir la finca, Daniel Fuentes serà el responsable de dirigir-la

Algunes de les naus, encara dempeus, de l'antiga fàbrica La Brutau, a Sant Jaume de Llierca.
Algunes de les naus, encara dempeus, de l'antiga fàbrica La Brutau, a Sant Jaume de Llierca. | Xavier Borràs.
27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 9:45h
L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca posarà en funcionament el pròxim mes de gener l’àrea circular La Brutau. Aquesta nova àrea té com objectiu dirigir i coordinar les accions relacionades amb l’impuls de transformació de l’actual finca de La Brutau i dependrà directament de presidència.
 
El passat mes de maig, tal com va fer conèixer NacióGarrotxa, en un acte organitzat als exteriors de la fàbrica i davant un col·lectiu d’empresaris i de personalitats d’institucions públiques, Jordi Cargol, batlle del municipi, va explicar aquesta nova voluntat de transformació a través de la presentació del documental Observant la Fàbrica, filar el Passat per teixir el futur.
 

Segons Cargol, el nou espai de treball se circumscriurà en la direcció i coordinació de les accions que han de permetre transformar l’actual finca de La Brutau en un futur Observatori del Benestar”.
 
Daniel Fuentes, coordinador de la Fundació Lluís Coromina, serà el responsable de dirigir la nova àrea. Fuentes té dos reptes importants: per una banda, la creació d’un òrgan oficial ,de caràcter públic-privat, que gestioni la materialització del futur Observatori del Benestar i, per l’altra, la concreció d’una memòria amb valor holístic i estratègic, on es desenvolupi el marc conceptual i econòmic i es redacti el disseny d’usos.
 
La creació de la nova àrea circular La Brutau és fruit d’una planificació duta a terme de fa mesos, per manera de fer-la coincidir amb la compra de la finca, per part del Consistori, prevista aquest final d’any.
 
Segons Cargol, la incorporació de Daniel Fuentes en el projecte permetrà canalitzar els objectius i accions previstes a curt termini i, establir les bases per les accions futures amb les quals ja s’està treballant”.
 

L'antiga fàbrica tèxtil de La Brutau, a Sant Jaume de Llierca. Foto: Xavier Borràs.


L'Observatori del Benestar
La Brutau-Observatori del Benestar es crearà i gestionarà sota els principis de consciència i pràctica de la natura (biomimètica). La natura, que en l’actualitat acull i embolcalla la finca, com a mentor i valor inspirador del projecte.

Entenent que “la persona és Natura” es plantejarà el concepte, el disseny i la gestió del projecte que crea el context arquitectònic i l’entorn natural perquè actuïn com un reactor del benestar. Aquest objectiu s’aconseguirà aplicant els models relacionals que regeixen en la natura i que donen com a resultat que tots els elements s’interrelacionin com un únic organisme.

L’economia circular, la biomimètica així com la posada en pràctica dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), seran el full de ruta del projecte La Brutau des de l’inici del procés creatiu, fins a la posada en funcionament.

En l’actualitat s’està desenvolupant la memòria estratègica per a definir un marc conceptual de continguts i execució, amb l’objectiu d’assolir l’interès del sector privat i públic en la inversió i la gestió del projecte, que podria rebre, coma candidatura ideal, fons europeus Next Generation.

La memòria planteja una proposta als 17.000 m2 amb l’objectiu de definir un full de ruta centrat a ser un observatori del benestar.