L'ACA destina 20 milions d'euros a la millora de l'abastament d'aigua dels municipis

D'entre els 158 ajuts atorgats, la Garrotxa se'n beneficia a Argelaguer, Besalú, Sant Jaume de Llierca i Sant Joan les Fonts amb 466.383 euros

Interior d'una planta de desnitrificació.
Interior d'una planta de desnitrificació. | @aiguacat.
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:26h
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha resolt l’adjudicació d’una nova línia d’ajuts, destinada als ens locals, amb l’objectiu de millorar l’abastament municipal d’aigua en alta, amb un pressupost total de 20 milions d'euros (MEUR), a través de 158 ajuts. D'aquests, 38 beneficiaran les comarques de Barcelona (5 MEUR); 34 les de Girona (4,3 MEUR); 44 les terres de Lleida (1,9 MEUR); 21 les comarques de Tarragona (més de 5 MEUR) i 12 les Terres de l'Ebre (més de 502.000 euros).

Entre les actuacions subvencionades, la Garrotxa se'n beneficiarà de quatre, que abasten els 466.383,94 euros en total:
  • Argelaguer. Memòria valorada de construcció d'una nova captació d'aigua a l'abastament d'Argelaguer. subvenció atorgada: 132.855,96 euros.
  • Besalú. Planta potabilitzadora d'aigua a Can Surós. Subvenció atorgada:
  • 229.328,21 euros.
  • Sant Jaume de Llierca. Substitució de canonada de fibrociment d'aigua potable en alta del pou al dipòsit del Bosc d'En Puig. Subvenció atorgada: 30.076,04 euros.
  • Sant Joan les Fonts: Nova perforació al pou de La Puntia. Subvenció atorgada: 74.123,73 euros.
També, cal destacar, entre d'altres, la potabilitzadora de l'Escala (1,9 MEUR); l'abastament a diversos municipis de la Conca de Barberà (2,5 MEUR); una potabilitzadora a Barberà del Vallès (544.000 euros). [Vegeu el detall de tots els ajuts atorgats.]

Aquesta línia d’ajuts, a més d’una millora general de les prestacions de qualitat i quantitat de les xarxes locals, també ha contemplat la millora de les infraestructures per a fomentar l’ús eficient de l’aigua.

Així, la convocatòria ha atorgat ajuts per dur a terme actuacions com el desenvolupament de pretractaments necessaris (filtració, decantació o estació de tractament d’aigua potable), i la millora de la garantia amb noves captacions i amb augment de la capacitat d’emmagatzematge. També ha contemplat l’adequació de basses i embassaments, i l’augment del rendiment de pous, la reposició de conduccions de fibrociment i ajuts a municipis que vulguin assumir la prestació del servei en nuclis que disposin d’una xarxa no gestionada pel mateix municipi.

En les bases d’aquesta nova línia d’ajuts, s’han establert uns percentatges de subvenció que, en alguns casos, han arribat fins al 90% del total del cost de l’actuació.

Inversió de 80 MEUR en cinc anys
L’Agència Catalana de l’Aigua, entre 2016 i 2021, ha convocat un total de cinc línies d’ajuts per a millorar l’abastament d’aigua dels municipis, amb una dotació total de 80 milions d’euros. En aquest mateix període, l’ACA també ha destinat 16 milions d’euros més en dues línies d’ajuts per a la millora de les xarxes supramunicipals.