Ple de la Diputació de Girona

El programa «Del pla a l’acció (2022-2023)» tindrà una dotació de 2,65 milions d’euros

El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat les bases reguladores d’aquests ajuts per a millorar l’eficiència energètica i implantar les energies renovables als municipis de les comarques gironines

per NacióGarrotxa, Girona, Catalunya | 22 de desembre de 2021 a les 13:16 |
El darrer ple de la Diputació de Girona aquest dimarts. | @DiputacióGirona.

En el darrer ple de la Diputació de Girona de 2021 d'aquest dimarts, en el qual s’han aplicat les noves mesures de distància per a contenir la pandèmia, s’han aprovat les bases reguladores de les subvencions del programa “Del pla a l’acció (2022-2023)”. En aquesta nova convocatòria per als pròxims dos anys, s’ha incrementat substancialment la dotació del programa. En total, s’hi destinaran 2,65 milions d’euros (un 20 % més que en la campanya anterior, del 2020-2021), per a millorar l’eficiència energètica, reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i implantar les energies renovables a tota la demarcació.  
 

El programa, impulsat des del servei de Medi Ambient, s’ha ampliat en una línia, de manera que ara en té set. Són les següents:  
  • Línia 1. Serveis de comptabilitat i gestió de subministraments energètics municipals o adquisició de programes informàtics per a la comptabilitat i gestió de dades energètiques.  
  • Línia 2. Actuacions per al foment de la mobilitat sostenible. 
  • Línia 3. Actuacions per millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. 
  • Línia 4. Actuacions per millorar l’eficiència energètica en l’enllumenat públic exterior mitjançant contractes de gestió energètica integral amb garantia d’estalvis. 
  • Línia 5. Instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum o autoconsum compartit en edificis o instal·lacions de propietat municipal.  
  • Línia 6. Actuacions destinades a impulsar i gestionar comunitats locals d’energia. 
  • Línia 7. Punts d’informació energètica municipals adreçats a la ciutadania. (En convocatòries anteriors, estaven integrats a la línia 1.) 
Aquesta és una via de finançament a la qual s'hi poden acollir els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades dels municipis gironins. En el cas de les línies 1 i 7, només s’hi poden acollir els municipis de menys de vint mil habitants.  

“El nostre compromís en la lluita contra el canvi climàtic i la seva mitigació és nítid i, en aquest sentit, volem acompanyar els ajuntaments de la nostra demarcació en el camí cap a la transició energètica i cap a un medi ambient més saludable, fomentant l’estalvi energètic i la mobilitat sostenible”, ha explicat el diputat de Medi Ambient, Lluís Amat.  


La convocatòria del programa “Del pla a l’acció” per al 2022-2023 s’obrirà, en totes les seves línies, a principis del 2022.  

Ajuts per a calderes i xarxes de calor amb biomassa o biogàs


També s’ha donat llum verd a les bases reguladores de subvencions per a instal·lacions de sistemes de producció de calor amb biomassa i bioenergia i xarxes de calor municipals per a ajuntaments o entitats municipals descentralitzades de municipis de la demarcació signataris del Pacte de les alcaldies per al clima i l’energia.  
 
L’objectiu d’aquests ajuts del servei de Medi Ambient és millorar l’eficiència energètica d’edificis i reduir emissions de CO2 d’origen fòssil. Els ajuts es divideixen en dues línies, que s’obriran també en les properes setmanes:
  • Instal·lació de calderes de biomassa o biogàs, o la creació o ampliació de microxarxes de calor, de potències menors o iguals de 70 kW. L’import màxim d’aquesta línia és de 30.000 euros.  
  • Instal·lació de calderes de biomassa o biogàs, o la creació o ampliació de microxarxes de calor, de potències majors de 70 kW. En aquest cas, l’import màxim subvencionada és de 70.000 euros.  
 

Subvencions als municipis petits per fer front al servei de secretaria-intervenció


El ple de la Diputació de Girona ha aprovat també les bases del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural, que tindrà una dotació de 21,1 milions d’euros el 2022. La partida s’incrementa en un milió d’euros respecte de l’any 2021, amb l’objectiu d’ajudar els municipis de menys de mil habitants o amb un pressupost de menys d’1.500.000 euros a fer front a les despeses del lloc de treball de secretari-interventor i a facilitar-ne la regularització en aquells municipis on no existeixi. Cada ajuntament podrà rebre, com a màxim, un ajut de 10.000 euros anuals.  
 
“El servei de secretaria-intervenció és una peça clau en l’engranatge municipal i una peça imprescindible per garantir el bon funcionament de qualsevol ajuntament. En aquest pressupost, hi hem posat l’accent perquè som conscients de la necessitat que hi ha als municipis més petits de la demarcació”, ha manifestat el diputat de Suport a les Entitats Locals, Josep Maria Bagot.  
 
El Fons de Cooperació Econòmica i Cultural és el programa més important en dotació econòmica de la Diputació de Girona i pretén incentivar les inversions municipals, contribuir al finançament dels serveis municipals obligatoris i promoure les activitats de caràcter cultural.  
 
El diputat Josep Maria Bagot ha explicat també que aquest any es consolida la bestreta que es va fer l’any passat als ajuntaments per facilitar-los liquiditat perquè poguessin emprendre les inversions en els seus municipis. L’import de la bestreta del 2022 serà del 100 % de l’import concedit. A més, no s’aplicarà el punt que feia referència al pagament d’interessos de demora per als casos en què s’hagués de retornar per no haver executat la inversió de manera total o parcial.  
 

 

Participació