Torna el pessebre vivent de Joanetes amb «l’estel més gran del món»

Enguany, després de l'aturada pandèmica de 2020, hi haurà quaranta-dues escenes, que es podran veure per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i el dia 2 de gener

Una escena del pessebre vivent de Joanetes en una edició anterior.
Una escena del pessebre vivent de Joanetes en una edició anterior. | Martí Albesa.
21 de desembre del 2021
Actualitzat el 20 de novembre del 2023 a les 17:54h
Un total de quaranta-dues escenes integren enguany la proposta del pessebre vivent de Joanetes. Aquest esdeveniment, un dels imprescindibles de Nadal a la Vall d’en Bas, tornarà a mobilitzar unes 400 persones per a fer-lo possible.

El pessebre vivent de Joanetes es farà en quatre sessions. El dia de Nadal, el 25 de desembre, a partir de les set de la tarda. L’endemà, dia de Sant Esteve, serà a les sis de la tarda. I aquesta serà, també, l’hora per als dies 1r (Cap d'Any) i 2n de gener.

La tradició va començar a mitjans dels anys vuitanta del segle passat amb una petita representació que feia aleshores la mainada d'aquest petit poble –situat sota el Puigsacalm– a l’hort de la rectoria del poble. El pas dels anys ha fet que anés creixent i s’hagi anat celebrant amb normalitat amb l’excepció de 2020, on es va fer un "autopessebre de llum i so" per a adaptar-se a les restriccions imposades arran de la pandèmia. Aquesta decisió va suposar un cop per als organitzadors, sobretot per als qui feia més temps que hi participaven.

Les escenes d'aquest 2021 repassen els elements propis d’un pessebre i de Nadal (com el jardí dels tions), però, també, elements tradicionals de la vida a pagès com la família amb bestiar o l’escena dedicada a l’escorxament d’alzines.

El pessebre també serveix per recordar els oficis antics de la comarca com els carboners, confiters, picapedrers, fusters, pastors, rentadores, ferrers, forners... en un recorregut de quasi un quilòmetre.

Aquest nucli de població de poc més de 300 habitants té l'honor d'aparèixer entre les pàgines del llibre Guinness dels rècords ja que encenen l'estel de Nadal més gran del món. L'il·luminen mig miler de bombetes i està instal·lat a la cinglera de Santa Magdalena, a tocar del cim del Puigsacalm.

El cartell de l’edició d’enguany del pessebre vivent de Joanetes és obra de la pintora Judith Matabosch.
 

Els cartell del pessebre vivent de Joanetes d'aquest 2021. Foto: Judith Matabosch.

Arxivat a