El sector lleter es manifestarà divendres a Girona per a exigir solucions a la greu crisi del sector

La protesta compta amb l'organització i participació d'Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona

Catalunya ha perdut 18 explotacions lleteres aquest 2021.
Catalunya ha perdut 18 explotacions lleteres aquest 2021. | ACN.
NacióGarrotxa
16 de desembre del 2021
Actualitzat a les 9:58h
Representants del sector lleter català han convocat aquest divendres una manifestació a Girona per a denunciar la greu crisi que viu el sector i protestar contra les mesures abusives que pateixen els ramaders catalans per part de la indústria i de la gran distribució que, conjuntament, ofeguen els ramaders.

Amb aquesta nova acció, que s'afegeix a les dutes a terme en els darrers mesos arreu del país, els productors volen fer visible un cop més el seu malestar per les pràctiques comercials i per la indiferència de les administracions, que han dut el sector a una situació límit en què la llet es paga a un preu molt per sota del seu valor, fet que no permet als ramaders guanyar-se la vida dignament.

La protesta compta amb l'organització i participació d'Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona.

No és la primera vegada que Unió de Pagesos demana a l’Administració que prohibeixi i persegueixi la revenda a pèrdues a la cadena alimentària i demana establir-hi la quota de mercat específica de la posició de domini amb l’objectiu de reconèixer que els baixos preus aplicats per les majors empreses de distribució i l'agroindústria, en especial Mercadona, tenen un efecte a tot el mercat lleter (arrossega els preus a la baixa), i un efecte devastador al sector productor, ja que els valors al llarg de la cadena es determinen en funció del preu final, tot arribant al primer punt, el productor, a valors no rendibles.

Una altra dada que il·lustra la situació crítica del sector és que aquest any Catalunya ha perdut 18 explotacions lleteres més (ha passat de 457 a 439), un degoteig de tancaments que no és una situació nova ja que de les 1.633 granges que hi havia al país l’any 2000, el desembre del 2020 havien abaixat la persiana 1.194. Dit d’una altra manera, en 20 anys han plegat el 73,1% de professionals del sector lleter. Això s’entén, per exemple, pel fet que en el període 2006 i 2018 els ramaders de llet només van tenir tres anys amb un benefici empresarial positiu (2007, 2014 i 2017) mentre que en els restants amb prou feines van poder cobrir les despeses.
Arxivat a