Manel Fortià presenta «Arrels», amb la nova formació Libérica, al Torín d'Olot dissabte

El contrabaixista de jazz hi revisa grans estàndards del repertori tradicional català que posa en comú amb el flamenc

Libérica és el nou projecte musical del contrabaixista de jazz Manel Fortià.
Libérica és el nou projecte musical del contrabaixista de jazz Manel Fortià. | @microscopi.
15 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:51h
El contrabaixista Manel Fortià presentarà aquests dissabte, 18 de desembre, a les vuit del vespre a la Sala El Torín d'Olot, "Arrels", amb el seu nou projecte Libérica, que reviu grans estàndards de la cançó tradicional catalana, fruit de la nostàlgia viscuda pel propi Fortià els darrers anys als Estats Units, on se li desvetlla la necessitat de cercar en les seves arrels musicals amb la incorporació al seu repertori d'alguns himnes catalans com El Cant dels Ocells, La Dama d'Aragó o Els Tres Tambors en clau de flamenc i de jazz, en col·laboració amb el saxofonista i cantaorAntonio Lizana, músic amb el qual ja ha treballat regularment als Estats Units.

Libérica fa una aproximació al flamenc jazz des d’una nova perspectiva. D’una banda, cerca punts en comú amb la cançó tradicional catalana i mediterrània, i, d’una altra banda, destaca la llibertat com a qualitat més important d’aquestes músiques. El resultat és que els elements més lliures –tant del jazz com del flamenc– s’uneixen per primera vegada en aquest projecte que combina a la perfecció, la tradició i l'experimentació.

La formació Libérica, a part de tenir la col·laboració estel·lar del saxofonista i cantaor gadità Antonio Lizana, un músic excepcional amb llarga trajectòria internacional i que s'ha consolidat com un referent en el seu estil, també compta amb dos dels nous valors del flamenc-jazz fet a Catalunya com són el cantant Pere Martinez i el pianista Max Villavecchia de Los Aurora. A més de la col·laboració internacional d'una de les noves revelacions dins del jazz modern europeu, el bateria francès Raphael Pannier (Miguel Zenón, Aaron Goldberg, etc.), resident entre París i Nova York.
 

Manel Fortià diu: "En una societat on cada cop ens trobem amb més normesque ens atrapen i controlen, la música és dels pocs espais on encara podem ser lliures. Aquest és un dels motius pel qual neix Libérica, per ajudar-nos a connectar amb les nostres arrels des de l'aire i fer-nos viatjar a través d'elles per descobrir nous camins i trobar punts en comú entre elles".
 
Libérica és una coproducció de Manel Fortià, La Marfà Centre de Creació i l'Auditori de Girona. La Fira Mediterrània de Manresa ha apostat per aquest projecte tot programant-lo, el passat mes d'octubre, com un dels plats forts del festival.


 
Arxivat a