La protesta contra les variants a la Vall d'en Bas aplega 400 persones

Una trentena de tractors d'Unió de Pagesos es van sumar a la mobilització convocada per Salvem les Valls i la Cooperativa Verntallat

La marxa va enfilar la C-152 fins al trencant de la Pinya en direcció a Olot.
La marxa va enfilar la C-152 fins al trencant de la Pinya en direcció a Olot. | Xavier Borràs.
13 de desembre del 2021
Actualitzat el 16 de desembre a les 10:33h
Unes 400 persones han participat aquest diumenge en la mobilització convocada per Salvem les Valls contra la construcció de les variants projectades a la Vall d'en Bas i a Olot, que els convocants consideren "autovies" per les característiques dels traçats previstos.

La marxa va sortir passades les 10 del matí del polígon La Serra, a tocar del giravolt dels túnels de Bracons, i va comptar amb la participació d'una trentena de tractors convocats per Unió de Pagesos i la Cooperativa Verntallat –que es van sumar a la protesta dels ecologistes–, tot ocupant el carril de la C-152 en direcció a Olot fins al trencant de la Pinya, on els manifestants van enfilar cap a un camp enmig dels conreus de blat de moro ja collits, amb un total de vora set quilòmetres de recorregut.

En aquest indret, ben a prop del  bici-carril Olot-Girona, es va oferir un refrigeri amb productes de la terra per a tots els assistents i s'hi van fer alguns parlaments. D'una banda, i en nom de Salvem les Valls, el geòleg Llorenç Planagumà va recordar que "aquestes terres" són de les més riques de Catalunya quant a la seva composició per a la pagesia. "Curiosament –va afegir– també ho són les del Baix Llobregat, on hi ha projectada l'ampliació de l'aeroport de Barcelona."
 

La marxa va recórrer uns set quilòmetres. Foto: Xavier Borràs.


També va parlar un representant de SOS Costa Brava, que va llegir un comunicat d'adhesió, i la regidora de Territori i Medi Ambient de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, Gemma Puigvert, que en nom del grup municipal al govern, la Vall Plural (ERC), va insistir en la posició en contra de la variant a la vall. També, es van anunciar adhesions, entre d'altres, dels Comuns, la CNT Olot, CCOO, UGT, CUP Olot, Ateneu Mala Petja i la plataforma contra el Quart Cinturó.

Al final del recorregut es va poder veure, d'una banda, l'amplada de l'autovia projectada, que trinxaria els camps de conreu ben bé pel mig, amb una doble cinta que s'hi va col·locar per a poder-ho fer visible i amb els tractors aparcats en paral·lel a una banda i l'altra, i es va explicar detalls del projecte, com el mur de formigó de set metres d'alçada que es faria a l'alçada de Codella per a connectar amb el túnel d'enllaç previst cap a la variant d'Olot.

Durant la marxa es va produir algun petit incident amb alguns conductors impacients, però més enllà d'això la mobilització va ser festiva i ben acompanyada per un dia molt assolellat.

 

La pancarta d'Unió de Pagesos, entre moltes d'altres. Foto: Xavier Borràs.

 

El geòleg Llorenç Planagumà va explicar els detalls tècnics del traçat de l'autovia per la Vall d'en Bas. Foto: Xavier Borràs.

 

La regidora de Medi Ambient de la Vall d'en Bas, Gemma Puigvert. Foto: Xavier Borràs.

 

Els tractors van aparcar a banda i banda d'uns camps per fer visible l'amplada de l'autovia projectada. Foto: Xavier Borràs.


 

Arxivat a