Inutilitzen dos ruscs de vespa asiàtica a la Vall d'en Bas

Es tracta d’un predador molt agressiu d'abelles i vespes autòctones i d'altres pol·linitzadors importants

Un dels ruscos de vespa velutina neutralitzat a la Vall d'en Bas.
Un dels ruscos de vespa velutina neutralitzat a la Vall d'en Bas. | @ajuntamentbas.
10 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:46h
Una empresa especialitzada ha inutilitzat dos ruscs de vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) a la Vall d'en Bas. Les arneres eren situades en sengles arbres vora el veïnat de Vilallonga, a Sant Esteve d’en Bas.

La també anomenada vespa velutina és un predador molt agressiu de les abelles i de les vespes, a més d'altres pol·linitzadors importants. És important neutralitzar-ne els ruscs per manera de vetllar per la biodiversitat. De fet, és important que la gent en sigui conscient i si veuen un rusc de vespa asiàtica avisin els Agents Rurals o l'Ajuntament perquè el retirin, ja que es reprodueixen amb facilitat i fan malvestats.

Els ruscos es neutralitzen amb una escopeta que desprèn un líquid o un gas que mata les vespes. Quan el niu resta buit –en realitat només serveix com a refugi per a passar-hi les estacions fredes– es va desintegrant ii cau per si sol, amb què, normalment ja no cal retirar-lo.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. Es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

La vespa velutina instal·la els nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha fet un Protocol d'actuacions sobre la vespa asiàtica. Si fa al cas que observeu qualsevol niu o exemplars contacteu amb el Cos dels Agents Rurals (935 617 000) o amb una missatge de correu-e a velutinacar@gencat.cat. En cas de picades truqueu al 061.
 

Un altre dels ruscos inutlitiltzats vora el veïnat de Vilallonga, a Sant Esteve d’en Bas. Foto: @ajuntamentbas.