La Iera –Associació de Creadors de la Garrotxa– festeja Nadal amb un nou catàleg

El recopilatori de creadors d’enguany ret homenatge a Elvira Dyangani, la nova directora del MACBA, i la seva frase "Anem a volar!"

Alguns dels creadors i artesans del nou catàleg de La Iera.
Alguns dels creadors i artesans del nou catàleg de La Iera. | @somlaiera.
NacióGarrotxa
09 de desembre del 2021
Actualitzat el 10 de desembre a les 10:11h
Per tercer any consecutiu,  La Iera (Associació de Creadors de la Garrotxa) dóna la benvinguda per Nadal amb la publicació del seu catàleg anual de creadors amb la voluntat de potenciar i promocionar el treball artesanal de la comarca. El projecte va néixer des de la mateixa entitat amb la intenció de posar en contacte els diferents artesans i artistes de la zona per a crear xuna arxa de contactes i relacions. 

Aquesta és, de fet, la tercera publicació de La Iera, que coincideix amb els tres anys del projecte del Taller dels Sastres, una acció sorgida al PIAM del Nucli Antic de finals de 2018, tal com han assenyalat aquest matí a l'Ajuntament d'Olot la regidora de Comerç, Gemma Canalias i Judit Subirana i Laura Serrano, de l'associació.

Un total de 23 artesans i professionals de diverses disciplines participen enguany del catàleg, que inclou part dels 34 creadors que formen part de l’entitat. Aquest 2021 La Iera ha incrementat el nombre d’associats, tot incorporant-hi 11 nous membres. 

El recopilatori d’enguany ret homenatge a Elvira Gyangani Ose, la nova directora del MACBA, i la seva frase "Anem a volar!", que va pronunciar durant l’acte de presa de possessió i presentació del nou càrrec. D’aquesta manera, el catàleg es basa en l’entusiasme de Gyangani per a capgirar el panorama artístic actual i fer-lo més participatiu, inspirador i accessible per a tothom i d’aquí l’acció i l'originalitat de les imatges que s’hi poden trobar. 

Alguns dels artesans inclosos són professionals de llarga trajectòria i d’altres són ben nous en el món de l'artesania i la creació. En total, s’hi poden visualitzar sectors ben diversos, des del disseny, el patronatge, la comunicació, la pastisseria, l’apicultura, la decoració, la restauració o l’art; entre altres. 

Aquest 2021, un cop més, membres de La Iera han participat en el mercat de Nadal d'Olot que s’ha portat a terme aquests dies dins de la Fira del Pessebre així com en altres activitats d’"Olot temps de Nadal" tot oferint-hi tallers i sessions. 

Si en voleu més informació o voleu formar part d'aquest col·lectiu podeu escriure a hola@laiera.cat o consultar el web de La Iera o el del Tallers dels Sastres.

El Taller dels Sastres
El passat 30 de novembre es va commemorar el tercer aniversari del projecte del Taller dels Sastres, una activitat va néixer dins del Pla d’integració d’accions de millora del Nucli Antic (PIAM) per a dinamitzar aquest sector de la ciutat.

L’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG, i amb la col·laboració de l’associació La Iera, va impulsar aquesta iniciativa per a reactivar l’activitat al carrer dels Sastres i a les zones més  pròximes a aquest espai, diversificar l'oferta cultural i econòmica del Nucli Antic i posar en ús els locals desocupats. 

Fins ara, la iniciativa ha assolit bons resultats i s’ha reactivat cinc espais, tres dels quals es troben en actiu: ‘Taller 1 de 30’, ‘El Petit Cosidor’ i ‘K.Karaga’. Paral·lelament, Bibiana Gerez de ‘L’Atelier’ –dedicada a tallers de costura– ha ampliat espai i l’edifici del local de l’Anna Herrero de ‘Verd.deGris’, dedicada a la restauració de mobles, tapisseria i creació de petits objectes, es reformarà. 

En relació amb aquest projecte, cinc aparadors d’artesania també estan en actiu, tots ells relacionats amb el món de l’artesania i l’art i on mensualment s’exposen diferents creacions d’artistes. Uns espais que permeten fer visible i posar en valor aquest treball original, manual i de proximitat. Tots els artistes i creadors interessats a exposar les seves creacions poden fer la petició directament a La Iera

D'altra banda, set noves activitats del sector de l'artesania han obert les seves portes al voltant dels locals adjudicats dins el marc del projecte, a la zona del PIAM. Són: EdaGallery, Carlota Rodríguez, La Bruixeta, Glauc Artesania, Integra, ArtdeVeu i La Fogaina.

“Amb projectes com El Taller dels Sastres aconseguim potenciar la singularitat d’Olot, donar valor a la ciutat, rehabilitar espais, impulsar la implicació, el sentiment de comunitat, la continuïtat comercial a la ciutat i un consum més responsable i sostenible”, ha detallat aquest matí la regidora de Comerç d’Olot, Gemma Canalias. 

Paral·lelament, aquest passat estiu, Olot va ser declarat Punt d’Interès Artesanal de Catalunya per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció, atorgada a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, és un reconeixement per la a revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat a través de l’activitat artesana i ha estat una ajuda clau per a poder potenciar encara més la qualitat i servei artesà de la ciutat.

Vinculat amb aquesta distinció, des de l’Ajuntament d’Olot, conjuntament amb l’associació La iera i DinàmiG, el passat mes de juliol de 2021 es va llençar el primer mapa d’artesania en línia que ja ha superat les 550 visites. 

 
Arxivat a