S'inicia el procés participatiu per a elaborar el Pla d’educació i voluntariat ambiental de l’Alta Garrotxa

El principal objectiu és incrementar la valoració i l’estima social per l’espai natural protegit i que usuaris i població local entenguin i participin de la necessitat de protecció i gestió

L'Alta Garrotxa, vista des de la carretera d'Oix a Beget.
L'Alta Garrotxa, vista des de la carretera d'Oix a Beget. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
07 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:58h
El febrer de 2021 es va aprovar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa, que preveu, dins de la línia d’educació ambiental del seu Programa d’Actuacions, la confecció del Pla d’educació i voluntariat ambiental de l’Alta Garrotxa.

El principal objectiu del Pla és incrementar la valoració i l’estimasocial per l’espai natural protegit (ENP), per manera que usuaris i població local entenguin i participin de la necessitat de protecció i gestió, tan necessària a l’Alta Garrotxa.

Per a poder aglutinar les sensibilitats de tots els agents del territori s’estan realitzant una sèrie de sessions participatives per a incorporar totes les mirades en el Pla i garantir que les estratègies i accions que s’incorporen al Pla esdevinguin transversals i integradores.

Actualment, ja s'han fet sessions amb tècnics de l’àmbit de l’ús públic i l’educació ambiental, tant de la Generalitat com de Parcs Naturals, amb entitats l’objectiu de les quals és precisament l’educació ambiental i amb entitats excursionistes de l’espai.

També, es preveu incorporar les sensibilitats del territori a través dels propietaris, ramaders i empreses de l’espai, que com a membres de la població local tenen un paper clau com agent educatiu.

Respecte al cos d’Agents Rurals, com a coneixedors dels usos i de les activitats incompatibles que es donen a l’espai, també s’incorporaran en el procés per a aprofitar la seva expertesa.

A través de sessions participatives, enquestes en línia i entrevistes, es preveu aglutinar les aportacions de tots els agents implicats, directament o indirecta, i poder elaborar un Pla que permeti aconseguir el compromís, la participació i la responsabilització de la població, i la conservació i la gestió de l’espai, tant a títol individual com col·lectiu.